Copiii migranţilor din Ungheni se vor bucura de o atenţie deosebită



În perioada aprilie – octombrie 2012, Asociaţia de Educaţie Civică „Viitorul Începe Azi” din or. Ungheni, în cadrul Centrului de Reintegrare Socială a Tinerilor "CREDO" (CRST) implementează Proiectul „Copiii migranţilor. Speranţa nu moare niciodată!”.

Scopul Proiectului constă în dezvoltarea capacităţilor Centrului de Reintegrare Socială a Tinerilor „CREDO” pentru prestarea unor servicii de calitate copiilor rămaşi fără îngrijire părintească, inclusiv copiilor părinţii cărora sunt plecaţi la munci peste hotare.

Proiectul prevede desfăşurarea a două Şcoli de vară bazate pe crearea/dezvoltarea deprinderilor de viaţă indepenedentă a copiilor, cât şi instruiri şi informaţii referitor la alimentaţia corectă, igiena personală, codul bunelor maniere, factorii nocivi asupra sănătăţii – alcoolul, fumatul, etc.

O altă activitate ţine de crearea la copii a abilităţilor de animator de timp liber, calităţi care vor fi altoite în cadrul Taberei de Vară, care se va desfăşura la Baza de odihnă „Albinuţa” din s. Bahmut, r. Călăraşi.

Totodată, Proiectul prevede dezvoltarea capacităţilor  Centrului de Reintegrare Socială a Tinerilor „CREDO” în ceea ce priveşte oferirea de servicii de comunicare la distanţă a copiilor cu părinţii aflaţi peste hotare, activităţi de consiliere psihologică, un Concurs de desen şi slogan la subiectul migraţiei, 1 excursie prin ţară, competiţii sportive, activităţi de salubrizare.

Proiectul respectiv se implementează în cadrul Proiectului „Abordarea Efectelor Negative ale Migraţiei asupra Minorilor şi Familiilor Rămase în Ţară” implementat de Misiunea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Moldova (OIM), finanţat de Comisia Europeană şi co-finanţat de Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale din Italia. Proiectul, în parteneriat cu autorităţile din Republica Moldova şi OIM, are ca scop să diminueze impactul social asuptra minorilor şi tinerilor din Moldova, cauzat de migrarea unui sau a ambilor parinţi peste hotare.

Articol adaugat de: Constantin Stratulat