Manifestarea publică "Mişcarea papioanelor"



Un grup de simpatizanţi ai Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău anunţă organizarea manifestării de susţinere publică a ICR „Mişcarea Papioanelor”. Manifestarea vine ca urmare a emiterii Ordonanţei de Urgenţă Nr. 27 din 13 iunie a.c. de către Guvernul României, prin care Institutul Cultural Român trece de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului, care va numi atât conducerea operativă, cât şi membrii Consiliului de conducere din ICR în maximum 15 zile de la adoptarea actului normativ. Suntem profund indignaţi de tentative de politizare a Institutului, a cărui filială din Chişinău a reuşit în mai puţin de doi ani să organizeze numeroase evenimente care să redreseze cultura românească din Basarabia.

Prin organizarea  „Mişcării papioanelor” simpatizanţii ICR Chişinău se solidarizează cu Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate – ARCEN şi susţinătorii ICR din Bucureşti, care au iniţiat manifestarea în capitala României.

Astfel, toţi consumatorii de evenimente şi proiecte marca „ICR” sunt invitaţi să ia parte la acest eveniment, unde participarea este condiţionată de un papion. Papionul înseamnă solidaritate, respect faţă de valori, normalitatea unei culture şi a unei societăţi, profesionalism, rafinament şi dăruire.
Manifestarea va avea loc luni, 18 iunie, de la ora 19.00 la 19.30 în faţa Institutului Cultural Român din Chişinău, Str. Vlaicu Pârcălab 39. „Mişcarea Papioanelor”  nu este doar un grup de protest, ci şi un grup al celor care cred că România şi românii din afara graniţelor au nevoie azi, mai mult ca oricând, de o Cultură şi o elită autentică.

Manifestul ARCEN în 5 puncte:

1)Retragerea Ordonanţei de Urgenţă Nr.27 din 13.06.2012 (noua Lege ICR)
2) Respectarea mandatului actualei conduceri ICR (până in ianuarie 2013)
3) Menţinerea unei conduceri a Institutului Cultural Român din rândul intelectualilor
4) Promovarea şi finanţarea proiectelor pe criterii de profesonalism şi fără intervenţii şi decizii politice
5) Respectarea oamenilor de cultură în spaţiul public românesc

Articol adaugat de: Ecaterina Luţişina