Problemele societăţii vor fi discutate în Parlamentul European al Tinerilor



Cele mai importante probleme din domeniul drepturilor omului şi cele de mediu vor fi discutate în cadrul sesiunii a doua locale a Parlamentului European al Tinerilor din Moldova. Sesiunea va începe la 22 iunie şi se va desfăşura timp de trei zile, transmite Info-Prim Neo.

În cadrul sesiunii, organizată cu sprijinul Guvernului Slovaciei, vor participa 50 de tineri de pe malul drept al Nistrului şi 50 de pe malul stâng. Tinerii care vor fi selectaţi pentru participare vor avea vârste cuprinse între 16 şi 22 de ani.

Tinerii vor fi repartizaţi în 10 comitete, specializate în problema incluziunii sociale a tinerilor cu dizabilităţi, problema poluării, problema drogurilor, alcoolului şi fumatului. De asemenea vor fi comitete specializate în dezvoltarea micului business, în apărarea drepturilor femeilor şi copilului, în dezvoltarea potenţialului turistic, în abordarea conflictului transnistrean. Reforma sistemului de învăţământ şi metodele de informare a tinerilor despre proiectele europene la fel vor fi incuse în agenda sesiunii.

În prima zi participanţii vor avea posibilitatea să se familiarizeze unii cu echipa, cu metodele de lucru. În ziua a doua vor trece la dezbaterile propriu-zise, în urma cărora fiecare comitet va elabora în ziua a treia câte o rezoluţie cu soluţii de combatere a problemelor abordate, care va fi înaintată Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova. La reuniune vor fi prezenţi reprezentanţii ai Parlamentului European al Tinerilor şi un deputat din Parlamentul European, în calitate de observator.

Doritorii de a participa la sesiune, pot expedia CV-urile însoţite de modelul de aplicare, descărcat de pe bloggul eyplocalsession.wordpress.com, pe adresa de email eyp_moldova@yahoo.com, până la data de 10.06.2012, ora 12.00. Cei care au parcurs etapa de preselecţie vor fi anunţaţi prin intermediul adresei de e-mail.

Parlamentul Tinerilor din Moldova a devenit recent membru cu drepturi depline al Parlamentului European al Tinerilor. Astfel, legislativul juniorilor va putea organiza conferinţe internaţionale în ţară.

Prima sesiune a Parlamentului European al Tinerilor a avut loc în februarie curent, cu participarea a 75 de persoane, iar următoarea sesiune e preconizată pentru luna august.

 

Info-Prim Neo