Moldova riscă să fie criticată de partenerii europeni, ONG-uri



Republica Moldova ar putea fi criticată de partenerii europeni dacă adoptă proiectul de lege privind reformarea CCCEC şi Legea cu privire la asigurarea egalităţii fără modificările propuse de societatea civilă. Declaraţia a fost făcută de către directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, care consideră că vor apărea critici la adresa guvernanţilor când aceste legi vor trece la faza de implementare, transmite Info-Prim Neo.

Acesta a menţionat că Parlamentul are două priorităţi pentru şedinţa plenară de astăzi, 25 mai, şi anume adoptarea în două lecturi a acestor două legi restanţiere în îndeplinirea Planului de Acţiuni Moldova-UE. , CReDO şi Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) au propus o serie de modificări la aceste legi.

„Îngrijorările societăţii civile la reformarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei au fost luate doar parţial în consideraţie. În proiectul propus spre adoptare nu se regăsesc aspecte importante precum procedura de demitere a directorului centrului sau pedepsirea persoanelor terţe care vor dori să se implice în activitatea acestuia. Considerăm extrem de importantă adoptarea strategiei de reformare a CCCEC”, a declarat Sergiu Ostaf în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul CReDO a menţionat importanţa ca bugetul viitorului Centru Naţional Anticorupţie să fie aprobat anual şi să nu fie pasibil la modificări în vederea micşorării acestuia pentru a nu influenţa financiar colaboratorii anticorupţie. Sergiu Ostaf consideră că guvernanţii sunt reticenţi în a oferi prea multă libertate după reformarea centrului.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Vanu Jereghi, directorul IDOM, s-a referit la proiectul Legii cu privire la asigurarea egalităţii. El a menţionat două modificări pozitive făcute de guvernanţi la proiect. „Salutăm modificarea titlului legii şi a componenţei Consiliului pentru prevenirea şi combaterea discriminării, care va fi constituit în proporţie de cel puţin 50% din reprezentanţi ai grupurilor specializate inclusiv ai societăţii civile”, a comunicat Vanu Jereghi.

Totuşi legea necesită unele îmbunătăţiri, spune directorul IDOM, precum lărgirea scopului de aplicare pentru a acoperi toate domeniile şi mai multe categorii de nediscriminare. Se cere reincluderea criteriilor „stare a sănătăţii, orientare sexuală, avere şi origine socială” care, spune directorul IDOM, au fost excluse fără o justificare juridică. „De asemenea considerăm că legea trebuie să prevadă determinarea propriului buget de către Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării. În Moldova există cazuri când astfel de consilii nu pot activa de jure deoarece nu au bani”, a adăugat Vanu Jereghi.

CReDo şi IDOM au prezentat propunerile societăţii civile parlamentarilor, când aceştia s-au convocat în comisiile parlamentare.

Info-Prim Neo