Experţi internaţionali vor discuta la Chişinău despre îngrijirea alternativă a copiilor



Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi asociaţia obştească „Parteneriate pentru fiecare copil” organizează joi, 24 mai, Conferinţa internaţională „Practici moderne în îngrijirea alternativă a copiilor”. Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului este împărtăşirea experienţelor de asigurare a dreptului copilului la familie, transmite Info-Prim Neo.

Conferinţa este organizată în contextul reformei sistemului de protecţie a copilului care are loc în republică şi se pune accentul pe necesitatea dezvoltării asistenţei parentale profesioniste pentru îngrijirea copiilor lipsiţi de ocrotire parintească - un serviciu-cheie în sistemul de servicii bazat pe familie şi comunitate.

Serviciul oferă o varietate de plasamente în mediul familial, de la plasamente de urgenţă, răgaz, scurtă şi lungă durată, independent de necesităţile şi situaţia copiilor. În cadrul conferinţei vor fi discutate practicile pozitive internaţionale şi din regiune în dezvoltarea serviciului asistenţă parentală profesionistă, în particular, dar şi în contextul prevenirii şi intervenţiei timpurii a situaţiilor de dificultate a copilului şi familiei, precum şi în procesul de dezinstituţionalizare a copiilor din instituţiile rezidenţiale.

La eveniment sunt invitaţi reprezentanţii autorităţilor locale din întreaga republică, reprezentanţi ai autorităţilor centrale, ONG-uri şi organizaţii internaţionale.

Conferinţa este organizată în cadrul Proiectului „Susţinerea autorităţilor publice locale din Republica Moldova în acordarea serviciilor alternative de tip familial copiilor lipsiţi de îngrijirea părintească”, implementat de AO „Parteneriate pentru fiecare copil” în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cu sprijinul financiar al World Childhood Foundation.

 

Info-Prim Neo