Este absolut important ca sintagma „orientare sexuală” să fie introdusă în lege, ONU



Este absolut important ca prevederea care interzice discriminarea pe bază de orientare sexuală să se conţină în lege, se menţionează într-o declaraţie emisă de purtătorul de cuvânt al înaltului comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, transmite Info-Prim Neo.

În declaraţie se spune că, luând în consideraţie ostilitatea cu care se confruntă lesbienele, homosexualii, bisexualii şi persoanele transsexuale din Moldova, şi discursul de ură din partea politicienilor şi oficialităţilor publice, este absolut important ca această prevedere să se conţină în lege.

„Aşa cum înaltul comisar a menţionat în repetate rânduri, acţiunile de discriminare şi violenţă împotriva lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi persoanelor transsexuale reprezintă o încălcare a dreptului internaţional în domeniul drepturilor omului, care trebuie pusă în afara legii”, se precizează în declaraţie.

ONU cheamă Guvernul Republicii Moldova să acţioneze în baza angajamentului său de adoptare a acestui document legislativ restant în conformitate cu obligaţiunile în cadrul dreptului internaţional în domeniul drepturilor omului.

Această lege a fost una din temele cheie ale discuţiilor înaltului comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, în cadrul întrunirilor cu reprezentanţii Guvernului pe parcursul vizitei sale în Moldova, în noiembrie 2011.

Totodată ONU salută rolul activ al societăţii civile în dezbaterea şi promovarea acestui proiect de lege, care va oferi protecţia atât de necesară unor grupuri cum ar fi comunitatea romilor, minorităţile religioase şi persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. ONU încurajează şi sprijină adoptarea cât mai rapidă a acestei legi comprehensive anti-discriminare în Moldova.

 

Info-Prim Neo