Proiect bilateral de cercetare în domeniul economiei și sociologiei, lansat de Universitatea de Stat „Alecu Russo” și ADR Nord



BĂLȚI, 5 mai, 2012. Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USB) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au lansat, la inițiativa cercetătorilor de la universitatea bălțeană, proiectul „Managementul competitivităţii strategice a capitalului uman pe piaţa muncii a Republicii Moldova în condiţiile dezvoltării regionale”, parte a programului de stat„Dezvoltarea competitivităţii şi creşterea economică durabilă în contextul economiei bazate pe cunoaştere, globalizare şi integrare regională şi europenă”, coordonat de către rectorul Academiei de Studii Economice a Moldovei, Grigore BELOSTECINIC.

Maria ȘLEAHTIȚCHI, prorector pentru activitatea științifică, susține că Universitatea „Alecu Russo”, odată cu proiectul în care s-a implicat și ADR Nord, face încă un pas pentru atingerea scopului de a deveni o universitate și mai competitivă, întrucît componenta dezvoltării și colaborării cu comunitatea reprezintă cel mai înalt nivel de calificare a unei universități. „În contextul proiectelor universității, acesta este un proiect mai special, pentru că este la comanda statului. Acest proiect a fost ales dintr-o serie întreagă de proiecte. Statul are nevoie de această temă și de soluția pentru această temă. Trebuie să fim serioși și să ne angajăm plenar în acest proiect, să nu-i dezamăgim pe cei care ne finanțează”, a spus Maria ȘLEAHTIȚCHI.

„În Universitatea de Stat «Alecu Russo» văd un partener foarte serios. Proiectul nostru comun, pe care îl lansăm azi, o să ne ajute foarte mult să integrăm compartimentul de cercetare în domeniul sociologiei în Strategia de Dezvoltare Regională Nord. Nu văd o altă cale decît deschiderea și crearea noilor locuri de muncă în regiune, pentru că poți să atragi bani numai atunci cînd este vorba de o regiune competitivă, dezvoltată, dar pentru asta trebuie să dezvoltăm capacitatea și calitatea specialiștilor noștri. În acest sens, acest proiect bilateral va fi un pas îniante”, a declarat directorul ADR Nord, Ion BODRUG.

La rîndul său, Igor COJOCARU, șeful Catedrei de ştiinţe socioumane, Facultatea de Psihologie și Asistență Socială, a accentuat importanța proiectului bilateral, susținînd că, în acest caz, nu este vorba de un simplu proiect, ci de „ceva mai mult decît proiectul însuși”.

„Să sperăm că începutul este cu dreptul. Cercetarea noastră nu o facem pentru a rămîne doar pe hîrtie, dar o facem pentru a dezvolta regiunea, întreprinderile, pentru a investi în capitalul uman”, a spus Inga COJOCARU, șef Secție planificare strategică și programare la ADR Nord.

Directorul de proiect, Irina MOVILĂ, șefa Catedrei de economie și management, Facultatea de Economie, a vorbit atît despre necesitatea şi oportunitatea proiectului, cît și despre noutatea ştiinţifică a acestuia (a se vedea mai jos).

Proiectul, în valoare de 100 de mii de lei, este finanțat de Academia de Științe a Moldovei și va fi implementat, timp de 2 ani, de Universitatea de Stat „Alecu Russo” în colaborare cu ADR Nord.

Colaborarea ADR Nord cu Universitatea de „Alecu Russo” se înscrie în prevederile din memorandumul pe care cele două instituții l-au încheiat în data de 10 noiembrie 2011.

Cu titulatura iniţială de Institut Învăţătoresc, actuala Universitate de Stat „Alecu Russo” a fost reorganizată din Institut Pedagogic (1953) în Universitate Regională de Stat (1992). Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi este una dintre cele mai apreciate instituţii de învăţămînt superior din Republica Moldova.

Alte detalii aici: http://adrnord.md/libview.php?l=ro&idc=195&id=1305