Singur Acasă. Cum să fii în siguranță



Singur acasă - Rubrica pentru fete şi băieţi cu părinţi plecaţi în străinătate

altSINGUR ACASĂ

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copiilor împreună cu Portalul Web Civic.md îţi vom ajuta să înveţi cum să-ţi conduci emoţiile, cum să comunici cu părinţii, cum să-ţi construiești relaţiile cu prietenii, cum să-ţi administrezi banii, cum să-ţi folosești timpul, cum să fii în siguranţă, cum să acţionezi în caz de accidente, cum să ceri și să oferi ajutor şi multe alte sfaturi care ar putea să-ţi ajute în viaţa ta de acum. Dacă te frământă ceva şi ai întrebări la care nu găseşti răspunsul, scrie-ne şi noi îţi vom ajuta.


CUM SĂ FII ÎN SIGURANȚĂ

Părinții tăi au nevoie să știe că ești în siguranță. Dacă respecți câteva reguli de comportament sigur în stradă, la distracții, pe Internet, în situații cu risc de trafic, atunci ai mai puține probleme și te simți mai puternic, dacă arăți părinților că ești responsabil și știi cum să procedezi pentru a evita pericolele, ei vor avea mai multă încredere în tine. Astfel, vei avea mai multă libertate.

Există mai multe reguli generale care trebuie respectate pentru a te simți mai sigur:

  • să încui ușa și ferestrele când pleci de acasă;
  • să nu vorbești cu necunoscuții și să deschizi ușa doar rudelor și oamenilor de încredere despre care ți-au vorbit părinții;
  • să te uiți atent prin casă atunci când deschizi ușa și să nu intri dacă îți pare că ceva nu e în regulă, dar să chemi pe cineva în ajutor sau să telefonezi cuiva de la telefonul mobil.

Oriunde te-ai afla – în stradă, în apropierea casei, lîngă școală, la magazin sau la stația de autobuz – fii totdeauna atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Cum să eviți pericolele în stradă:

  • Fii calm și demonstrează prin limbajul corpului că ești sigur de tine, știi unde te afli și ce faci.
  • Ascultă-ți instinctele. Dacă ceva sau cineva te face să te simți nervos, tulburat sau speriat, pleacă.
  • E bine să cunoști îndeaproape oamenii acolo unde trăiești, unde faci cumpărături, unde înveți sau unde petreci timpul cu prietenii.
  • Mergi pe străzi aglomerate. Evită drumurile mai scurte prin pădure, parcuri sau alei. Evită spațiile pustii, străzile goale și potecile singuratice, mai ales seara sau noaptea.
  • Dacă te-ai reținut la școală sau la cineva până târziu, roagă un adult să te conducă până la stație sau până acasă. Nu asculta muzică în căști. Dacă le porți, nu vei auzi când o persoană sau o mașină se apropie.
  • Nu răspunde la hărțuiala verbală. Cere ajutorul oamenilor atunci când ești atacat verbal de cineva. Fii atent când întâlnești stăini. Păstrează distanța și continuă să te miști.
  • Nu intra în vorbă cu străinii care călătoresc cu mașina. Nu urca în mașini de ocazie.

O altă regulă de aur: nu spune la telefon oamenilor necunoscuți că părinții tăi sunt plecați. Zi că nu pot răspunde la telefon și că tu le vei transmite mesajul.

Site-urile de socializare, chat-urile și aplicațiile on-line ne permit să comunicăm ori de câte ori avem nevoie cu prietenii, să interacționăm cu oameni noi și... numai câte nu ne oferă Internetul?! Totodată ține cont de câteva reguli care te-ar proteja de persoanele și de situațiile periculoase.

Cum să navighezi sigur pe Internet

  • Ține calculatorul în camera de zi, și nu în dormitorul tău sau al fraților mai mici.
  • Fii atent când ești în chat room. Folosește un nume inventat, nu indica date personale și nu le oferi dacă ți le cere un străin. Nu stabili întâlniri. Evită să discuți pe net cu persoane care scriu fără greșeli – ar putea fi adulți cu devieri de comportament. Internetul este singurul loc în care ești liber, dar lipsit de siguranță.
  • Învață-ți părinții să comunice în Internet.

Pentru a te simți în siguranță, găsește și ține aproape numerele de telefon de la secția de poliție, pompieri, serviciu de urgență, spital sau farmacie. Când mergi undeva să te distrezi, spune-i persoanei responsabile de tine unde mergi, cu cine te întâlnești și când te vei întoarce. Lasă un număr de telefon la care te pot găsi. De asemenea poartă cu tine acte sau un carnet în care să fie scris numele, numărul de telefon al persoanei responsabile de tine, grupa ta de sânge.

Sursa » SINGUR ACASA. Carte de buzunar pentru fete si baieti cu parinti plecati in strainatate.