Primăria Chişinău şi Ministerul Culturii, acuzate de corupţie şi fals de acte



Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor acuză Primăria municipiului Chişinău şi Ministerul Culturii de corupţie şi falsificarea documentelor, permiţând astfel demolarea unor clădiri cu titlu de monumente arhitecturale, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit directorului agenţiei, Ion Ştefăniţă, o clădire de importanţă naţională din strada Sciusev, 52 este în pericol, iar alta de importanţă locală, cu numărul 67, este deja demolată. „Ministerul Culturii a falsificat anumite acte şi a permis demolarea acestor clădiri cu statut de monument arhitectural. În locul edificiului de pe Sciusev, 67 s-a permis de către Primărie construirea unui bloc locativ. În toate aceste cazuri sunt implicaţi funcţionari care cunosc legea şi ar trebui s-o protejeze”, a declarat Ion Ştefăniţă, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Nu poate un viceprimar sau un arhitect să fie mai presus decât un Consiliu municipal Chişinău sau un Parlament. Acest Registru naţional al monumentelor a trecut prin votul Parlamentului, a fost publicat în Monitorul Oficial, iar semnătura unui arhitect nu poate fi mai presus decât Parlamentul”, a mai spus Ion Ştefăniţă.

Avocata Violeta Gaşiţoi a menţionat, la aceeaşi conferinţă de presă, că în cazul clădirii din strada Sciusev, 52 proprietarii au reacţionat prompt şi procesul poate fi încă stopat. „Edificiul riscă să fie demolat. În locul lui urmează să fie construit un hotel. Funcţionarii de la Primărie sunt foarte agresivi şi nu doresc să respecte legea. Ei pasează responsabilitatea Ministerului Culturii, pe când ministerului îi comunică altceva, iar ministerul avizează cu totul altceva”, a spus Violeta Gaşiţoi.

Potrivit avocatei, avizarea demolării în cazul clădirii din strada Sciusev, 52 este ilegală, deoarece nu a fost semnată de către Consiliul de experţi din cadrul Ministerului Culturii. „Primăria în comun cu un fost angajat al Ministerului Culturii au permis demolarea monumentului şi construirea unui hotel cu 6 etaje. În ambele cazuri au fost implicate persoane cu funcţii de răspundere, care mai sunt şi astăzi în funcţie”, a specificat Violeta Gaşiţoi.

Avocata susţine că, din cauza corupţiei prezente în instituţiile statului, în orice domeniu riscă să fie încălcate drepturile fundamentale ale omului. „În cazul dat a fost încălcat dreptul oamenilor la viaţă privată prin construirea în imediata apropiere a unui edificiu înalt, fără a fi consultată opinia publică”, susţine avocata.

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor s-a adresat Curţii Supreme de Justiţie, pentru a nu permite demolarea clădirii, iar Procuraturii îi solicită să tragă la răspundere penală funcţionarii care au făcut abuz de putere.

 

Info-Prim Neo