ONG-urile de mediu solicită implicarea publicului în procesul decizional



Mai multe ONG-uri de mediu au lansat un apel către cetăţeni să-şi ceară în instanţele de judecată dreptul de a fi consultaţi atunci când în curţile lor sunt tăiaţi copaci pentru edificarea unor construcţii. Expertul independent, Andrei Isac, a declarat luni, 9 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, că populaţia trebuie să fie mai activă în procesul decizional, iar legislaţia trebuie să fie armonizată cu prevederile Convenţiei de la Aarhus, transmite Info-Prim Neo.

„Când se ia o decizie de tăiere a arborilor sau se construieşte o clădire pe terenul unei păduri, trebuie consultată opinia societăţii, dar acest lucru nu se întâmplă şi informaţia este cunoscută post-factum”, a menţionat Andrei Isac.

Preşedintele organizaţiei teritoriale a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a spus că oamenii au dreptul să cunoască totul despre mediu, despre calitatea apei, a solului, etc. „La nivel local autorităţile publice locale de nivelul 1 şi 2 habar nu au ce prevede Convenţia de la Aarhus. De aceea se propune crearea unor centre de informare Aarhus la Chişinău, Bălţi, Cahul şi Tiraspol, graţie sprijinului financiar extern. Colaborarea mai strânsă cu Ministerul Mediului ar putea asigura implementarea convenţiei date”, a menţionat Vlad Garaba.

Directorul executiv al „EcoContact”, Rodica Iordanov, a specificat că în procesul decizional trebuie implicată toată societatea, ceea ce în satele din Moldova nu se întâmplă. „Nu doar autorităţile trebuie să fie implicate activ, ci şi populaţia, îndeosebi la sate, unde populaţia este numeric mai mică şi este mai uşor a fi informată”, a declarat Rodica Iordanov.

Directorul executiv al AO „EcoTIRAS”, Ilia Trombiţki, a spus că reprezentanţii ONG-urilor vor supraveghea ca toate prevederile Convenţiei de la Aarhus să fie implementate. ONG-urile de mediu au solicitat Guvernului să transpună terminologia Convenţiei de la Aarhus prin „participare publică” şi „public interesat”, precum şi asigurarea implicării publicului în procesul decizional de la etapele iniţiale şi până la finalizare.

Convenţia de la Aarhus este un document internaţional care îmbină drepturile democratice şi de mediu ale omului. Convenţia se bazează pe 3 principii fundamentale: accesul cetăţenilor la informaţie, participarea publicului în luarea deciziilor de ordin strategic şi accesul la justiţie.

 

Info-Prim Neo