Să iei puterea într-o zi și știi ce ai de făcut cu ea



 

LeaderSHE a avut ocazia să viziteze Parlamentul European la 28 martie și a participat la o discuție cu câțiva reprezentanți ai acestuia, printre care Elena Băsescu, Monica Macovei și Astrid Lulling.

În cadrul vizitei efectuate de proiectul LeadeSHE la Bruxelles, europarlamentara Elena Băsescu a organizat o întrevedere cu Monica Macovei- vicepreședintele PDL, Trăian Ungureanu- jurnalist și om politic român, Cristian Preda- membru al Parlamentului European (PE), Cristofer Fjellner- cel mai tânăt europarlamentar și Astrid Lulling- cea mai în vârstă europarlamentară.

Participantele au putut adresa întrebări ce țin de Republica Moldova, despre politică și statutul femeilor într-o societate. Vicepreședintele, Monica Macovei a spus: ”Nu m-am gândit vreodată că datorită faptului că sunt FEMEIE mi s-a oferit ceva. Trebuie să fii un profesionist și nimeni nu va încerca să te șantajeze”. Ea a mai subliniat că femeile nu trebuie să se prezinte în postură de victimă pentru a obține ceva și că acolo unde este acum- a ajuns doar datorită faptului că este încăpăținată, nu renunță și nu prea are răbdare.

Cum trebuie să fie un lider și ce trebuie să facă o femeie pentru asta, a povestit jurnalistul și omul politic, Traian Ungureanu: ”Un lider trebuie să fie sincer. Atât timp cât nu minți și explici de ce se fac anumite lucruri, îți poți atinge obiectivele”. El a mai adăugat că femeile trebuie să se promoveze singure. Să fie sigure pe ele, ”să iei puterea într-o zi și să știi ce ai de făcut”.

Componența LeaderSHE a fost uimită de experiența pe care o are cel mai tânăr europarlamentar, Cristofer Fjellner, reprezentantul Suediei în PE. Acesta a animat sala la maxim cu discursul său despre cum e să fii tânăr și promițător. El a spus: „Tinerii sunt cei care aduc schimbarea. Când ajungi să crezi în asta, atunci- să fii tânăr și promițător înseamnă mai mult decât 2 cuvinte”.

Parlamentul European este deja mai mult decât un organism pentru Astrid Lulling, cea mai în vârstă europarlamentară și reprezentanta Luxemburgului. Aceasta a participat la PE în anul 1965. Prezența ei la eveniment a fost încă o confirmare la faptul că femeile pot ajunge unde își doresc. Ea a mai adăugat: ”Femeile care arată bine și sunt rele, întodeauna vor fi promovate de bărbați. Femeile adevărate, cu valori și principii, se vor promova singure”.

În urma întâlnirii, participantele LeaderSHE au asistat la o ședință în plen a PE, după care au vizitat clădirea acestuia.

Amintim că proiectul este ponsorizat de către Programul SUA- Alumni Small Grants, iar vizita de studiu în Bruxelles, Belgia - de către Elena Băsescu.

Articol adaugat de: Olga Secrii
Alte articole de la acest autor: