Singur Acasă. Cum să-ți administrezi banii



Singur acasă - Rubrica pentru fete şi băieţi cu părinţi plecaţi în străinătate

altSINGUR ACASĂ

Portalul Web CIVIC.md, împreună cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copiilor îţi vom ajuta să înveţi cum să-ţi conduci emoţiile, cum să comunici cu părinţii, cum să-ţi construiești relaţiile cu prietenii, cum să-ţi administrezi banii, cum să-ţi folosești timpul, cum să fii în siguranţă, cum să acţionezi în caz de accidente, cum să ceri și să oferi ajutor şi multe alte sfaturi care ar putea să-ţi ajute în viaţa ta de acum. Dacă te frământă ceva şi ai întrebări la care nu găseşti răspunsul, scrie-ne şi noi îţi vom ajuta.


CUM SĂ-ȚI ADMINISTREZI BANII

Banii sunt importanți. Însă familia, prietenii, sănătatea, principiile personale, realizările noastre au o valoare mult mai mare decât toți banii din lume. Există modalități de a cheltui rațional banii pe care ți-i trimit părinții, făcând, în același timp, economii.

Unii copii și tineri care au părinți plecați decid singuri când și cum să-și cheltuiască banii. Alții împart această responsabilitate cu persoana în grija căreia au rămas. Indiferent de câți bani ai la dispoziție, îți trebuie anumite deprinderi pentru a te descurca cu ei. A hotărî cum să cheltuiești banii înseamnă a face alegeri. Iar pentru a face o alegere în privința banilor este nevoie să înveți să-ți pui scopuri, să-ți controlezi cheltuielile și să ții cont de posibilitățile pe care le ai.

Banii sunt un mijloc: avem nevoie de ei pentru a-i schimba pe hrană, casă, haine și pentru a ne satisface alte nevoi. Dacă îi folosești inteligent, banii te pot ajuta să-ți realizezi scopurile și visurile, să ajungi acolo unde îți dorești. Pentru asta, analizează-ți nevoile, dorințele, valorile și fă-ți un buget personal.

Cum să-ți faci bugetul personal:

  • Stabilește-ți scopurile personale și financiare. Viziunea pe care o ai despre viitorul tău îți va fi de folos. De exemplu, scopul de a merge la facultate te va face să dai mai mulți bani pe instruire, pe cumpărarea cărților sau folosirea Internetului. Scopul de a face sport de performanță te va determina să investești în antrenamente și echipamente etc.
  • Planifică-ți cheltuielile pornind de la veniturile pe care le ai. Fă-ți planuri de buget pentru o zi, o săptămână, o lună. Dacă nu ești sigur(ă) în legătură cu suma de bani pe care o vei obține pentru o anumită perioadă, orientează-te la minimul necesar sau media pe care ai avut-o până acum.
  • Compară periodic cum ai planificat și cum ai cheltuit banii. Aceasta te va ajuta să observi ce obișnuințe ai și cât de bine îți echilibrezi cheltuielile și posibilitățile de care dispui.

De fiecare dacă când vrei să cumperi ceva, întreabă-te: "Am nevoie de acest obiect sau doar vreau să-l cumpăr?". Important este să nu lași dorințele să-ți dăuneze, ci să contribuie la dezvoltarea ta, să te ajute. În plus, ține cont și de ceea ce cred persoanele care-ți dau banii despre cum ar fi bine să-i cheltuiești.

Fă cumpărături în mod inteligent. Înainte de intra în magazin, pregătește o listă de cumpărături strict necesare. În așa fel vei fi sigur(ă) că nu ai uitat nimic și vei evita să dai bani pe lucruri mai puțin importante.

Când iei masa în oraș, este bine să alegi bucate simple și să eviți băuturile sofisticate. În aceste fel îți vei proteja și bugetul și sănătatea.

Fii conștient(ă) de diferența între prieteni și bani. Cel mai bine este să discutați cu prietenii anumite reguli legate de acest domeniu pentru a evita neînțelegerile. De pildă, dacă petreceți o seară împreună, fiecare își achită consumația sau stabiliți ce sumă de bani puteți da cu împrumut unul altuia în caz de nevoie. Prietenia nu se bazează pe bani, ea are la mijloc lucruri care țin de latura spirituală a omului. Dacă bănuiești că cineva este interesat de banii tăi, nu proceda ca Pinocchio. Pur și simplu, nu arăta că ai bani.

Sursa » SINGUR ACASA. Carte de buzunar pentru fete si baieti cu parinti plecati in strainatate.