Comunicat de presă Dreptul la avortul sigur şi legal



În perioada 23-25 martie 2012 Societatea de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM)  a organizat training-ul pentru reprezentanţii mass-media consacrat temei: Clarificarea valorilor în cadrul conceptului de acces la avortul sigur. Evenimentul a avut  loc la pensiunea „Odiseu”, din or. Vadul lui Vodă.

În cadrul training-ului experţii invitaţi – Ludmila Schiopu, psiholog, expert SPFM, şi Svetlana Moroz, medic obstetrician-ginecolog, specialist în sănătatea reproducerii, au vorbit despre cadrul legal privind efectuarea întreruperii sarcinii în condiţii de siguranţă, dar şi împrejurările cînd femeia poate recurge la o astfel de procedură. Dna Svetlana Moroz a explicat că “doi factori obligatorii pentru siguranţa efectuării acestei proceduri cu efecte negative minime pentru sănătatea reproductivă  este competenţa persoanelor responsabile şi  condiţiile ce corespund standardelor medicale”.

De asemenea, psihologul Viorica Gherman, coordonator pe programe SPFM a observat că “etapa de consiliere pre şi – postavort este  vitală pentru a lua o decizie informată şi a clarifica situaţia”. E de menţionat că pe parcursul  tuturor etapelor de examinare, consiliere şi întrerupere a sarcinii pacientei îi este garantată confidenţialitatea.

În cadrul evenimentului au fost prezentate şi rezultatele monitoring-ului desfăşurat în perioada aprilie 2011 – martie 2012 privind practicile de reflectare în presa scrisă din RM a problemei drepturilor şi a sănătăţii sexual-reproductive.

La eveniment au participat jurnaliştii din mass-media naţională şi regională, membrii Reţelei Naţionale de ONG active in domeniul promovării Drepturilor şi Sănătăţii Sexual-Reproductive, voluntarii SPFM din teritoriu, dar şi echipa de conducere a ONG-ului în frunte cu coordonatorul proiectului Ludmila Zmuncila şi Elena Sajina, directorul executiv SPFM.

La finalul sesiunii participanţii au putut să-şi împărtăşească opiniile referitor la subiectul discutat, dar şi strategiile de promovare ale acestuia în mass-media, priorităţile, carenţele şi posibile dificultăţi întîlnite de către jurnalişti.

Acest program de instruire face parte din cadrul proiectului „Unind Forţele pentru Răsunet şi Claritate”, implementat de SPFM în perioada 2009-2013, susţinut financiar de UK Aid – Fondul de Guvernare  &  Transparenţă.