Olimpiada Republicană de Economie și-a desemnat câștigătorii



IMG_3240_copy_copy80 liceeni din 13 raioane ale republicii au concurat pentru un contract gratuit de studii la Academia de Studii Economice din Moldova în cadrul Olimpiadei Republicane de Economie, ediția XIV-a. Cristian Cerneanu, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic ”Orizont” din Chișinău s-a dovedit a fi cel mai bun dintre cei buni, fiind deținătorul marelui premiu.

Alți 29 tineri au obținut premii bănești pentru ocuparea locului II, III și IV, premii oferite de sponsorii și partenerii evenimentului. Olimpiada Republicană de Economie, ediția 2012 a fost organizată de Junior Achievement Moldova în colaborare cu Ministerul Educației al Republicii Moldova, Fundația ”Familia Sturza”, Academia de Studii Economice a Moldovei, BC Victoriabank, revista ”Business Class”.

Deschiderea oficială a Olimpiadei Republicane de Economie a avut loc la  16 martie curent, la teatrul Satiricus ”I. L. Caragiale”, unde au fost prezenți invitați de onoare și sponsori ai evenimentului: Valeriu Lazăr, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei al RM; Ion Sturza, Președintele Onorific al Junior Achievement (JA) Moldova, Grigore Belostecinic, Președintele Consiliului Olimpic, Rector al ASEM, președintele Consiliului Director JA Moldova; Tatiana Potîng, Viceministrul Educației al RM,  Corina Lungu, reprezentant al Ministerului Educației, Adela Scutaru, Director DVV International ș.a.

Ion Sturza, Președintele Onorific al Junior Achievement Moldova, a apreciat interesul elevilor și profesorilor față de disciplina opţională Economia Aplicată, menţionînd că ”Reţeta unei persoane de succes constă din 10 % noroc, 10 % talent și 80 % muncă”. Acesta a urat concurenților ambiție și perseverență.

Valeriu Lazăr, Ministrul Economiei al RM, a salutat buna desfășurare a unor asemenea evenimente care încurajează spiritul antreprenorial în rîndul tinerilor arătînd receptivitatea Ministerului Economiei al RM față de implementarea programnelor de educație economică și formare antreprenorială oferite de Junior Achievement Moldova.

La festivitatea de premiere din 18 martie, au fost prezenţi Corina Lungu, consultant superior al Ministerului Educației; Grigore Belostecinic, rector al ASEM și sponsorii olimpiadei de economie.

Grigore Belostecinic, rector al ASEM și președintele Consiliului Olimpic, a menționat în cadrul festivității de premiere: ”Ne bucură enorm că an de an numărul elevilor participanţi la olimpiadă este în continuă creştere. Activismul elevilor de a studia Economia Aplicată este demonstrat și de rezultatele frumoase ale acestora. Au câștigat cei care au meritat”.

Corina Lungu, consultant superior al Ministerului Educației, a susținut ideea că studierea economiei este foarte importantă, de aceea profesorii și elevii trebuie şi ei să promoveze organizarea acestei disciplini în cadrul liceelor şi şcolilor din ţară.

”Sunt foarte bucuros de obţinerea acestui premiu, deoarece pasiunea pentru ştiinţele exacte o am încă din copilărie. Nu ar fi fost posibilă această reuşită fără îndrumarea şi suportul oferit de către profesorul de economie, Vitalie Andoni.”, a afirmat Cristian Cerneanu, cîștigătorul Premiului Mare din acest an.

De menționat este că anul acesta, participanții la olimpiadă au avut parte de un program cultural deosebit – Corul ”Cantabile” (ASEM), Valentin și Luminița Dragomir, Surorile Osoianu. De asemenea, toți cei prezenți la deschiderea oficială a olimpiadei  au vizionat un spectacol la teatrul Satiricus.

Cei 80 de finaliști au fost desemnați învingătorii etapei zonale a Olimpiadei de Economie, la care au participat peste 250 de elevi din 13 raioane din republică.

Junior Achievement este o asociaţie obştească a cărei misiune constă în motivarea şi pregătirea tinerei generaţii pentru a se afirma cu succes în economia de piaţă. Junior Achievement activează în Moldova din anul 1995 şi este membră a reţelei JA Worldwide şi a Centrului Regional de la Bruxelles, JA-YE Europa.  De la înregistrarea organizaţiei  în programele JA Moldova de formare antreprenorială au participat peste 150 000 elevi si circa 700 profesori. La ora actuală programele JA Moldova sunt oferite în 130 şcoli şi licee din ţară, unde circa 8 000 elevi din clasele I-XII beneficiază atât de activităţile didactice în clasă, cât şi de diverse activităţi extracurriculare, cum ar fi olimpiade la economie, târguri şcolare, tabere de vară, etc.