Uniți prin Diversitate



În anul 2012 Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) în cadrul proiectului „Dialog Intercultural în Moldova” continuă să desfăşoare activităţi de instruire şi sensibilizare privind dialogul intercultural și toleranţă pentru copii/tineri și părinţii acestora, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi pedagogi.

Pe parcursul anului vor fi realizate 25 de ateliere şi 75 de sesiuni de informare pentru copii şi tineri; 40 de ateliere pentru cadrele didactice şi 5 mese rotunde cu pedagogi şi alţi reprezentanţi ai APL-urilor şi ai Ministerului Educaţiei. De asemenea, se vor desfăşura 80 de proiecţii de film, 2 Schimburi Interculturale în  Trogen, Confederaţia Elveţiană şi 1 tabără de vară în Republica Moldova.

Participanţii în cadrul activităţilor de instruire au fost selectaţi din 17 instituţii de învăţământ din 5 localităţi de implementare a proiectului: Edineţ, Soroca, Chişinău, Cimişlia şi Bălţi. În total peste 2600 de copii/tineri şi peste 300 de profesori, părinţi şi alte persoane responsabile de realizarea drepturilor copiilor/tinerilor vor participa în activităţile proiectului pe decursul acestui an.

Activităţile proiectului sunt desfăşurate cu suportul a 5 coordonatori locali şi 8 formatori naționali.

Scopul proiectului este de a dezvolta abilităţile de comunicare şi înţelegere inter-etnică şi de a oferi metode noi de promovare a dialogului şi educaţiei interculturale în rândul copiilor/tinerilor. Obiectivul final al proiectului presupune elaborarea unui program non-formal de instruire privind dialogul şi educaţia interculturală (programul non-formal ICE) pentru copii/tineri.

Proiectul „Dialog Intercultural în Moldova” a fost lansat în 2010 de CNTM cu susţinerea financiară a Fundaţiei Elveţiene pentru Copii „Pestalozzi” (PCF) și se implementează în prima fază de colaborare cu PCF. A doua fază a proiectului urmează să fie desfăşurată în perioada 2013-2015.

Pentru informații suplimentare privind planul calendaristic de realizarea a activităților proiectului puteți consulta pe blogul proiectului:www.dialogintercultural.wordpress.com

Articol adaugat de: Tatiana Taulean