Banii pentru tineret, cheltuiţi ineficient!



Evaluarea Bugetelor pentru TineretBanii alocaţi activităţilor de tineret sunt cheltuiţi de către autoritățile locale, în mare parte, pentru premii băneşti, birotică, alimentare, transport, diplome şi flori. Aceasta este una dintre concluziile raportului final de evaluare a bugetelor publice locale pe domeniul de tineret pentru anul 2011, întocmit de către CNTM.

Pentru anul 2011 Consiliile Raionale, Municipale şi UTA Găgăuzia au aprobat aproximativ 2 651 022,00 lei pentru activităţile locale de tineret. 22% din aceşti bani au fost cheltuiţi pentru premii băneşti: sume băneşti oferite în cash tinerilor. Aceste premii se oferă în timpul unor competiţii, concursuri sau decernări organizate la nivel raional.

O altă sumă impunătoare este cea pentru diplome care include propriu-zis certificatele oferite tinerilor cît şi procurarea de rame, trofeele participanţilor în cadrul activităţilor sportive sau de sporire a erudiţiei, cadourile, suvenirile şi procurarea buchetelor de flori sau flori în ghiveci care sunt oferite participanţilor, membrilor juriului  sau persoane care sunt decernate. De aseamenea, sunt oferite în cadrul unor sărbători precum 8 martie etc.

În raionul Dubăsari pe lîngă lista de cheltuieli enumerate mai sus, se include următoarele articole de cheltuieli: panglică Sf.Gheorghe, coroane, focuri de artificii, hulubi şi echipament pentru activităţi turistice.

Conform planurilor de acţiuni prezentate de către Autorităţile administraţiei Publice Locale 33% din activităţile de tineret sunt culturale, 22% sunt activităţi ce includ instruirea tinerilor şi specialişti de tineret, 17% sunt activităşi sportive iar alte 11% sunt activităţi de celebrare a zilelor internationale a copiilor, tineretului etc.

Prezentul raport a fost elaborat în cadrul proiectului „Monitorizarea şi evaluarea bugetelor Autorităţilor Publice Locale pe domeniul tineret” implimentat de către Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) în perioada mai 2011-mai 2012. Proiectul este susţinut financiar de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Balkan Trust for Democracy, un proiect al German Marshall Fund.

Pentru informații suplimentare Vă rugăm să contactați:
Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM)
Tel/fax:(+ 373 22) 235 175
GSM:(+373) 69 80 76 92
Website: www.cntm.md