A fost lansat primul ciclu de instruiri din cadrul proiectului “Remitentele dezvolta comunitatile din Moldova”



În perioada 25-27 ianuarie şi 1-2 februarie 2012 în incinta Centrului de Resurse, Orhei a fost petrecut  primul ciclu de instruiri pe tema “Aspecte generale ale unei afaceri şi planificarea afacerii”.

La instruire au participat cca. 20 de migranti intorşi în ţară sau potenţiali migranţi, beneficiari de remitenţe, preponderent din raionul Orhei, care doresc să-şi creeze o afacere sau să dezvolte o afacere deja existentă.

Participantii au fost instruiti cum sa gestioneze şi să investească remitenţele, au învăţat ce este o afacere şi cine este antreprenorul. De asemenea, au învăţat de ce este nevoie de planificat afacerea şi în ce constă un plan de afaceri, şi alte subiecte necesare pentru a iniţia sau a dezvoltă o afacere.

In cadrul instruirii participanţii au avut posibilitatea să-şi dezvolte un plan de afaceri pe parcursul celor de 5 zile de instruire, dezvoltatînd o idee de afacere existentă sau care ar dori sa o iniţieze, fiind asistaţi de traineri.

După finisarea instruirilor, beneficiarii vor avea posibilitatea să-şi perfecţioneze planurile de afaceri în cadrul Centrului de Resurse, asistaţi de experţii centrului. Astfel, fiecare beneficiar va poseda un plan de afaceri viabil cu care va putea participa la concursul de granturi din cadrul acestui proiect sau va putea să participle la alte concursuri de granturi sau programe de creditare.

Instruirile sînt gratuite şi sînt organizate în parteneriat cu Centrul Contact.

Proiectul „Remitenţele Dezvoltă Comunităle din Moldova” - Utilizarea Durabilă a Remitenţelor prin Generarea Veniturilor în Localităţile Republicii Moldova are scopul de a corela fenomenul migraţiei peste hotarele ţării şi dezvoltarea durabilă în Republica Moldova şi de a utiliza efectele pozitive ale migraţiei pentru dezvoltarea comunităţilor rurale din Moldova, atenuînd, astfel, fenomenul migraţiei.

In cadrul proiectului vor fi instruiti cel puţin 400 de beneficiari tineri de remitenţe din regiunile-ţintă cu privire la crearea de afaceri si managementul remitenţelor, investiţiilor şi activităţilor generatoare de venituri. La fel, va fi  lansat un program de granturi mici şi selectarea a 5 idei de afaceri/intreprinderi mici si mijlocii pilot pe bază de concurs.

Proiectul este implementat de către Reprezentanţa Asociaţiei Obşteşti Hilfswerk Austria în Moldova în perioada 01.04. 2011 - 30.06.2013 (27 luni), în raioanele: Teleneşti, Şoldăneşti, Orhei şi Rezina.

Proiectul “Remitenţele Dezvoltă Comunităţile din Moldova” este finanţat de către Uniunea Europeană.

Pentru contact:
Valerian Tabirta, Coordonator de proiect, Hilfswerk Austria in Moldova,
tel (022) 212-541, 079700751 sau prin email: valerian.tabirta@hwa.md