Cooperarea Parlamentului cu societatea civilă practic lipseşte, ADEPT



Cooperarea Parlamentului cu societatea civilă a fost lăsată în voia sorţii. Este aprecierea Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), după o monitorizare a activităţii forului legislativ pe parcursul anului precedent, transmite Info-Prim Neo.

„În 2001-2003 între putere şi societatea civilă era un război rece. Doar după ce instituţiile financiare internaţionale au impus o cooperare, aceasta s-a schimbat în bine, atunci a apărut o efervescenţă. În acea perioadă, 2005-2009, cooperarea a fost utilă şi eficientă. Concepţia elaborată şi adoptată în 2005 a fost un document foarte bun. Multe din lucrurile prevăzute au fost realizate”, a comunicat directorul ADEPT, Igor Boţan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit Elenei Prohniţchi, director de program, nu e doar vina Parlamentului că această cooperare practic lipseşte acum. Trebuie de recunoscut că în 2011 Parlamentul a devenit mai transparent. „Aceasta se datorează faptului că şedinţele plenare au fost transmise în direct. Dar am dori mai multe informaţii pe pagina electronică a Parlamentului. De exemplu, opţiunile de vot ale deputaţilor, nu doar prezenţa lor la şedinţe. Dacă ar fi făcute publice mai multe informaţii, atunci şi deputaţii ar fi mai activi. În 2011 din 101 deputaţi, 40 au fost practic „muţi” la şedinţele plenare”, a remarcat Elena Prohniţchi.

ADEPT formulează obiecţii asupra omiterii organizării consultărilor publice şi a publicării rezultatelor acestora, dar şi faţă de funcţionarea defectuoasă a paginii web a Parlamentului şi lipsa mai multor informaţii de interes public. Potrivit raportului de monitorizare, carenţe mai sunt legate şi de nepublicarea sau publicarea incompletă a informaţiilor de contact ale deputaţilor. De asemenea, nu se întocmeşte raport despre evenimentele de cooperare desfăşurate la nivelul comisiilor permanente şi nu se actualizează informaţiile despre organizaţiile selectate pentru colaborare cu aceste comisii.

ADEPT consideră că printre problemele care afectează transparenţa şi imaginea legislativului Republicii Moldova este şi publicarea cu întârziere sau lipsa unor declaraţii de venit, averi şi interese ale unor deputaţi şi funcţionari ai secretariatului Parlamentului.

 

http://info-prim.md/