Liceul "A. Puşkin" din oraşul Soroca vizitat de „Rossotrudnicestvo” în cadrul proiectului "Svetlîi Avtobus"



27 ianuarie 2012 a fost o zi geroasă, şi totuşi în incinta Liceului „A. Puşkin” din oraşul Soroca a dominat o atmosferă lucrativă împînzită cu elemente de poveste, de bucurie, de voie bună, de comunicare deschisă şi satisfacţie spirituală. În cadrul proiectului „Svetlîi Avtobus”, Liceul „A. Puşkin” a fost vizitat de către reprezentanţii „Rossotrudnicestvo” în Republica Moldova, precum şi de reprezentanţii Administraţiei Publice Locale Soroca, Direcţiei Generale de Învăţămînt Soroca, directori de licee din raion, elevi şi profesori.

Ideea proiectului „Svetlîi avtobus” constă în a utiliza autobuzul procurat de Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură în calitate de laborator mobil al Centrului metodico-didactic de limbă rusă, pentru a activa în regiunile îndepărtate ale ţării. Misiunea lui principală este a dona cărţi, manuale necesare copiilor, filme artistice şi documentare, materiale metodice, şi resurse umane – persoane erudite din Rusia şi Moldova.

Întreg colectivul pedagogic împreună cu discipolii Liceului „A. Puşkin” au participat activ pregătindu-se de această întâlnire. Înveşmîntaţi în costume naţionale, elevii claselor a X-a au întâmpinat cordial oapseţii conform datinei străbune: cu pîine şi cu sare. Oaspeţii de onoare au fost ghidaţi de către doamna director, Şilova Silva prin salile de clasa ale Licelului, pentru a-i face cunoscuţi cu viaţa de liceu. Cei prezenţi au avut o ocazie extraordinară de a vizita cabinetul de limbă şi literatură rusă, precum şi muzeul constituit în cinstea eminentului poet şi dramaturg clasic rus Alexandr Puşkin. Onorata asistenţă a avut prilejul de a vedea atmosfera încinsă de fericire care domina în cadrul spectacolului organizat de către Teatrul dramatic municipal „Pe strada Trandafirilor” din Chişinău, care au venit în Soroca cu acelaşi autobuz magic. Elevii care studiază la liceele „I. Creangă”, „A. Puşkin”, „C. Stere”, „P. Rareş” au vizionat ineditul spectacol dedicat personalităţilor istorice. Pe parcursul spectacolului au fost proiectate fotografii, au fost înscenate momente de pe cîmpul de luptă, arătînd viitoarei generaţii legătura vie dintre literatura şi istorie.

Împreuncă cu actorii de teatru elevii au cîntat, au dansat, au purtat costume de pe timpurile ilustrate în spectacol. A fost o experineţă de neuitat, când te scufunzi în lumea istoriei, ca mai apoi să priveşti cu alţi ochi lumea reală şi să faci o schimbare pozitivă, spre mai bine. Cu siguranţă că copiii au rămas încîntaţi de acest spectacol.

Imediat după reprezentaţie, delegaţia a participat la o Masă Rotundă, unde a fost posibil de resimţit ospitalitatea şi loialitatea staffului pedagogic. Discuţiile şi concertul au continuat. Atmosfera era una de bun augur, plină de culori calde, zîmbete şi speranţe, inspirate de elevii Licelului. Cei mai micuţi, boboceii, au învesilit pe toţi cu jovialele „ciastuşki”, iar cei mai răsăriţi şi-au arătat măiestria întrepretînd cîntece populare ruse şi recitînd poezii ale lui Serghei Esenin. Perechi de dansatori iscusiţi din rîndurile elevilor au dansat neuitatul Kadrili, irepetabilul vals şi celebrul tangou. Epilogul acestui concert a fost un cîntec depre scumpa noastră ţărişoară - Moldova. Ca această întîlnire să devină remarcabilă şi de neuitat, discipolii au înmînat oaspeţilor cadouri specifice poporului şi tradiţiilor moldoveneşti.

Liceul „A. Puşkin” este mereu bucuros de oaspeţi şi deschis spre colaborare, căci tot ce se face este pentru binele şi viitorul copiilor.

Svetlana Stelea,

profesoară Liceul „A. Puşkin”