Societatea civilă, ca şi guvernul, este dependentă de granturile internaţionale, experţi



Organizaţiile neguvernamentale din Moldova sunt dependente de granturile internaţionale şi nu sunt prea active în rezolvarea problemelor, susţin unii experţi. „În Republica Moldova s-au creat organizaţii neguvernamentale căpuşe, astfel avem ONG-uri care au consumat proiecte şi ulterior s-au închis”, a declarat directorul Comitetului Helsinki din Moldova, Teo Cârnaţ, în cadrul emisiunii „Fabrica” de la Publika TV, citat de Info-Prim Neo.

Totodată, expertul susţine că avem, totuşi, anumite ONG-uri care îşi fac bine treaba. 

Directorul Centrului Jurnalism de Investigaţie, Cornelia Cozonac, spune că nu este mulţumită de societatea civilă din Moldova. „Aceasta trebuie să fie pe aceeaşi poziţie cu presa. Societatea civilă trebuie să fie îndrăzneaţă. Sunt active multe organizaţii din domeniul dreptului omului, dar nu destul. Cadrul legislativ privind activitatea ONG-urilor ar trebui de refăcut. Cetăţenii din ţările străine acordă donaţii organizaţiilor neguvernamentale, ceea ce la noi nu se practică, iată de ce suntem dependenţi de granturi internaţionale. Există probleme cu transparenţa în cazul granturilor şi a finanţatorilor”, susţine directorul Centrului. 

Analistul politic Igor Boţan este de părere că societea civilă este un câmp de competiţie. Potrivit lui, „există trei sectoare: Guvernul, sectorul afacerilor şi sectorul unde se rezolvă celelalte probleme, unde se implică cetăţenii. Ar fi şi al patrulea sector - familia, care este celula societăţii. Partidele politice sunt particule ale societăţii civile. Noi, cei din societatea civilă suntem adesea porecliţi spioni ai Washingtonului. Societatea civilă moldovenească este dependentă de granturi de peste hotare, la fel ca şi Guvernul”, a subliniat analistul. 

Experţii au enunţat ideea că, pe parcursul celor doi ani de criză politică, ONG-urile şi-au arătat nemulţumirea faţă de clasa politică, dar nu au propus soluţii pentru ieşirea din criză. 

Potrivit datelor prezentate, în Moldova sunt înregistrate în jur de 6 mii ONG-uri, dar sunt active doar câteva zeci.

 

Info-Prim Neo