Agenția de Dezvoltare Regională Nord și Agenția pentru Eficiență Energetică au încheiat un Memorandum de colaborare



Memorandum_ADR_Nord-AEE_1Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), reprezentată de directorul Ion BODRUG, și Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), reprezentată de directorul Mihail STRATAN, au semnat vineri, 18 noiembrie a.c., la Chișinău, un Memorandum de colaborare.

Memorandumul a fost încheiat avînd în vedere obiectivul comun al celor două agenții în domeniul eficienţei energetice şi de valorificare a surselor regenerabile de energie pentru obiective publice. Astfel, scopul Memorandumului este de a stabili un cadru comun pentru cooperarea dintre cele două agenții, ţinîndu-se cont atît de prevederile legislaţiei naţionale şi europene, cît şi de obligaţiile internaţionale.

Memorandum_ADR_Nord-AEE_3„Ne propunem, în 2012, să avem cu AEE o și mai eficientă colaborare, întru beneficiul Regiunii Nord. Mai mult ca atît, colaborarea noastră ar putea da roade în contextul în care Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest din România ne-a propus să fim parteneri într-un proiect de promovare a eficienței resurselor energetice, din cadrul Programului Sud Estul Europei", a spus directorul ADR Nord, Ion BODRUG.

„Consider că lucrul pe care l-am început în acest an va avea continuitate. Sperăm că vom colabora mai fructuos și vom avea rezultate mai frumoase, cu atît mai mult cu cît, în 2012, pentru domeniul de eficiență energetică sînt prevăzuți, din Bugetul de Stat, 189 de mln. de lei", a declarat directorul AEE, Mihail STRATAN.

Obiectivele Memorandumului urmăresc consolidarea colaborării dintre ADR Nord și AEE în următoarele domenii:

  • Schimbul de informații privind politicile referitoare la conservarea energiei şi tehnologiile pentru energie regenerabilă;
  • Furnizarea de informaţii privind proiectele din sectorul energetic din RM;
  • Promovarea măsurilor de eficiență energetică şi valorificare a surselor regenerabile de energie pentru obiectivele publice în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN);
  • Facilitarea implementării politicilor naţionale din sectorul energetic în RDN, în special a Planului de acţiuni privind iniţierea Programului de implementare a măsurilor de eficienţă energetică şi valorificare a surselor regenerabile de energie pentru obiective publice;
  • Transferul de know-how privind elaborarea şi emiterea reglementărilor în domeniul eficienței energetice.

Activităţile pe care și le propun agențiile în scopul funcționării Memorandumului încheiat presupun organizarea întîlnirilor şi vizitelor de lucru, precum și pregătirea rapoartelor periodice privind progresul înregistrat în legătură cu obiectivele menţionate mai sus.

AEE, subordonată Ministerului Economiei, este un organ administrativ în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile. Misiunea AEE este de a asigura şi a sprijini realizarea obiectivelor Programului Naţional de îmbunătăţire a eficienţei energetice, acordînd asistenţa necesară la elaborarea programelor şi planurilor locale pentru eficienţa energetică şi monitorizînd realizarea acestora.

www.adrnord.md