Ce efect ar avea finanţarea de stat a ONG? Analiza sondaj



În prezent, cînd donorii internaţionali publici şi privaţi reprezintă principala sursă de finanţare a sectorului neguvernamental, subiectul finanţării de stat a organizaţiilor societăţii civile este deseori abordat inclusiv în cadrul diverselor instruiri, conferinţe. Este evident că în cazul în care ONGurile preiau anumite activităţi, servicii şi contribuie la bunăstarea localităţii în care activează, se doreşte şi suportul financiar din partea statului. Apare însă întrebarea independenţei acestor organizaţii şi modalităţii de activare în cazul subvenţionării din partea statului. 

In decursul unei luni, utilizatorii portalului CIVIC.MD au participat la un sondaj, exprimîndu-şi opinia vis-a-vis de întrebarea „Ce efect ar avea finanţarea de stat a ONG?”. Deşi se consideră că anumite programe, strategii aprobate de Guvern ar putea fi realizate cu succes prin intermediul proiectelor implementate de către organizaţiile societăţii civile, 8.9% din cei 418 participanţi la sondaj, consideră că organizaţiile vor deveni lipsite de iniţiativă. În acelaşi timp, majoritatea  (46.7%) sunt convinşi că ONG-urile vor pierde din independență.

Multe state demonstrează realitatea şi utilitatea existenţei finanţării de stat alături de alte surse de finanţare a ONGurilor, dar lipsa unui mecanism clar, inexistenţa unei autonomii financiare la nivel de administraţie publică locală, politizarea excesivă a unor domenii influienţează direct perceperea acestei alternative în ţara noastră. Totuşi, odată cu accesul la Programele finanţate de donatorii străini, apare şi întrebarea cofinanţării, aici finanţarea publică ar avea un impact benefic şi 26.6% din respondenţi sunt de aceeaşi părere. Toţi realizează faptul că 1-2% din buget sau din PIB nu pot soluţiona toate problemele, nu pot acoperi toate domeniile, dar odată oferite în calitate de cofinanţare vor contribui la valorificarea unor investiţii mai semnificative.

Rezultatele sondajului le puteţi urmări mai jos:

 

Ce efect ar avea finanţarea de stat a ONG