Discursurile de incitare la discriminare duc la crime, Coaliţia Nediscriminare



altCoaliţia Nediscriminare atenţionează că grupurile homofobe din Republica Moldova induc în eroare opinia publică şi tensionează relaţiile dintre categoriile sociale, apelând la tertipuri şi răspândind informaţii false, transmite Info-Prim Neo.

Secretarul Coaliţiei Nediscriminare, Iulia Marcinschi, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul Legii antidiscriminare a declanşat discuţii bazate pe informaţii false. „Vorbim despre o problemă şi anume − discriminarea şi despre anumite discursuri de incitare la discriminare, care au avut loc faţă de anumite grupuri din Republica Moldova. Vrem să atenţionăm că ele sunt foarte periculoase şi duc de la discurs de discriminare la discurs de ură şi la crime”, a declarat Iulia Marcinschi.

Potrivit secretarului Coaliţiei Nediscriminare, există diferite grupuri care vorbesc deschis că anumite persoane ar trebui să fie discriminate şi fac acest lucru utilizând informaţii false. Pentru a manipula opinia publică şi pentru a împiedica adoptarea Legii antidiscriminare, grupurile homofobe înregimentează pretinşi experţi străini, blamaţi în mediul ştiinţific din ţările lor de origine, care vin în Republica Moldova periodic, propagând informaţii eronate şi interpretări distorsionate în mod intenţionat. Unul dintre aceştia ar fi şi expertul american, Paul Cameron.

Roman Croitoru, doctor în ştiinţe biologice, a declarat că în apariţiile sale publice Paul Cameron este prezentat drept psiholog şi/sau sociolog american şi pretinde că îşi bazează afirmaţiile pe argumente ştiinţifice. „Ţinând cont de modul de desfăşurare a vizitelor sale anterioare în Republica Moldova, putem presupune că urmează un nou val de conferinţe, articole, emisiuni, în care Paul Cameron este considerat expert, iar declaraţiile sale pseudoştiinţifice sunt luate drept adevăr suprem, nefiind puse la îndoială”, a declarat Roman Croitoru.

Şi reprezentantul Amnesty International, Veaceslav Tofan, a menţionat că organizaţia pe care o reprezintă este îngrijorată de înrăutăţirea situaţiei minorităţilor din Republica Moldova, în ultimii doi ani. „Statul are obligaţia să protejeze cetăţenii săi şi îndemn toate persoanele publice şi politicienii să se abţină de la instigarea la ură”, a declarat Veaceslav Tofan.

Coaliţia Nediscriminare a anunţat că marţi, 25 octombrie, va organiza un protest paşnic, în faţa Cantinei Cancelariei de Stat, pe strada Mateevici, acolo unde Paul Cameron va participa la o masă rotundă. Protestul va fi împotriva discursului de instigare la discriminare.