Centrul „Speranţa” împreună cu Liceul Teoretic „Pro Succes” au organizat Sărbătoarea “Darurile Toamnei”



Chişinău, 24 Octombrie 2011 — Centrul „Speranţa” împreună cu Liceul Teoretic „Pro Succes” au organizat Sărbătoarea “Darurile Toamnei”, un proiect pilot în dezvoltarea practicilor de incluziune educaţională a copiilor cu dizabilităţi. În cadrul evenimentului Fundaţia Helping Hand Moldova a oferit Liceului Teoretic „Pro Succes” o maşină specializată pentru transportarea persoanelor utilizatoare de cărucioare cu rotile şi pentru copiii cu nevoi speciale.

Scopul principal al proiectului este sensibilizarea şi promovarea bunelor practici în incluziunea educaţională pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi promovarea oportunităţilor egale pentru persoanele cu dizabilităţi. Printre activitatile desfăşurate în cadrul său se numără: prezentarea unei expoziţii de lucrări ale elevilor, proiecţia filmului “Steluţe pe glob” şi organizarea de discuţii cu privire la incluziunea şcolară a copiilor cu nevoi speciale.

„Sărbătoarea “Darurile Toamnei” continuă seria proiectelor de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi organizate de Centrul „Speranţa”. În cadrul acestor proiecte, încercăm să mobilizăm cât mai mulţi parteneri în dorinţa de a sensibiliza cât mai multe segmente ale societăţii şi a extinde suportul pentru problematica căreia ne adresăm”, spune Lucia Gavriliţă, Director Executiv al Centrului “Speranţa”.

De mai bine de 13 ani, organizaţia oferă copiilor cu dizabilităţi servicii integrate de suport, de la evaluare primară, susţinere şi monitorizare a procesului de educaţie până la acordarea şcolilor şi a familiilor a diverse servicii de sprijin şi educaţie la domiciliu.

În cadrul evenimentului, Fundaţia Helping Hand Moldova a oferit Liceului Teoretic „Pro Succes” o maşină specializată pentru transportarea persoanelor utilizatoare de cărucioare cu rotile şi pentru copiii cu nevoi speciale. Lucia Gavriliţă, Director Executiv al Centrului “Speranţa” este de părere că: “Pentru facilitarea accesului la educaţie al copiilor cu Cerinţe Educaţionale Speciale (CES), transportul este una dintre principalele condiţii de mobilitate şi suport. Ne bucurăm că am avut alături parteneri care au înţeles acest lucru şi ne-au ajutat”

Reprezentantul Helping Hand Moldova Elly Spiekerman a menţionat: ”Nu a fost deloc uşor să strângem fonduri pentru achiziţionarea maşinii specilizate, dar toate persoanele care au donat au fost fericite, pentru că au înţeles valoarea efortului şi a dorinţei copiilor de a merge la şcoală”.

La eveniment au participat reprezentanţii Ambasadei Olandei în Moldova, Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova şi Primăriei Municipiului Chişinău.

Reusita notabilă a proiectelor educaţionale destinate copiilor cu dizabilităţi implementate de către Centrul „Speranţa” a fost marcată anul acesta prin obţinerea unei distincţii internaţionale importante primite în cadrul Premiilor Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:

Marina Bilici, director adjunct - educaţie, Liceul Teoretic „Pro Succes” ,
Mob: 069834059, e-mail: marina.bilici@yahoo.com

Tatiana Cernomoriţ, coordonator de program, Centrul „Speranţa”,
Mob: 069522419 e-mail: jalba.tatiana@yahoo.com


Centrul „Speranţa
Din 1998 Centrul „Speranţa” este una dintre primele instituţii specializate în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova care susţine dezvoltarea şi prestarea serviciilor sociale comunitare şi de suport. Astăzi, Centrul „Speranţa” deţine rolul de avocat al copilului cu dizabilităţi, care pledează şi îşi aduce contribuţia la crearea unui cadru legislativ care să protejeze, realmente, drepturile copilului cu dizabilităţi, la crearea mecanismelor de finanţare pentru implementarea prevederilor legale etc.
Pentru mai multe informaţii: www.speranta.md


Helping Hand Moldova
Helping Hand Moldova este o organizaţie de caritate din Olanda, care pe parcursul mai multor ani a ajutat persoanele din Republica Moldova prin intermediul diferitor organizaţii neguvernamentale. De mai bine de 3 ani, Centrul Speranţa beneficiază de utiliaj ortopedic, mobilier adaptat şi alt echipament pentru desfăşurarea activităţilor statutare.
Pentru mai multe informaţii: www.helpinghandmoldavia.nl