Miting la MAI: protestatarii cer demisia in corpore a ministerului



Demisia in corpore a Ministerului Afacerilor Interne au cerut-o, miercuri, mai mulţi protestatari adunaţi în faţa sediului MAI. Oamenii sunt revoltaţi de abuzul de forţă al colaboratorilor de poliţie, care o zi mai devreme, pe 18 octombrie, au ridicat din stradă o tânără şi au urcat-o cu forţa într-o maşină privată, fără a oferi vreo explicaţie legală, transmite Info-Prim Neo.

„Suntem foarte supăraţi şi revoltaţi de felul cum s-a comportat ieri un angajat al MAI şi un cetăţean, funcţionar public, cu o persoană liberă, o tânără studentă într-un stat poliţienesc. Aceasta e mafia în epoleţi. Dacă se sechestrează oamenii ziua mare, putem să ne imaginăm ce se întâmplă noaptea, departe de camerele de vederi, de martori”, a spus Oleg Brega, unul din protestatari, membru al organizaţiei nonguvernamentale Hyde Park.

Acesta susţine că, într-un stat de drept, astfel de abuzuri sunt urmate de demiteri. „Trebuia să fie destituit, dacă nu ministrul, măcar comisarul de Buiucani ori poliţistul de sector de la Durleşti (care a urcat tânăra cu forţă în maşină − n.r.). Dacă nu a urmat nicio reacţie de felul acesta, înseamnă că tot MAI trebui să îşi dea demisia”, a adăugat Oleg Brega.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministrului Afacerilor Interne, Eugeniu Onică, femeia este suspectată de furt. Aceasta este bănuită că a sustras mai devreme de la stăpânul automobilului în care a fost escortată la comisariatul Buiucani un portmoneu cu 700 de euro.

Furtul a fost raportat la poliţie pe 18 octombrie. În urma examinării plângerii, s-a stabilit că singura persoană care a avut acces în automobil este tânăra pe care bărbatul a cunoscut-o cu o zi înainte. Eugeniu Onică spune că, în scopul stabilirii tuturor circumstanţelor cazului dat şi reţinerii persoanei suspectate, ofiţerul operativ de sector al secţiei de poliţie din oraşul Durleşti, împreună cu victima, s-au deplasat în faţa sediului UTM, unde tânăra îşi făcea studiile.

„Ofiţerul s-a legitimat şi i-a explicat suspectei motivul reţinerii, invitând-o să urce în automobil, pentru a se deplasa la Comisariatul de Poliţie Buiucani, unde urma să fie chestionată. Această persoană nu a dorit să prezinte un act de identitate pentru a fi identificată, a refuzat să meargă la Comisariatul de Poliţie şi a avut şi un comportament agresiv. Potrivit articolului 433 al Codului Contravenţional, reţinerea poate avea loc în cazul imposibilităţii identificării persoanei în a cărei privinţă este pornit procesul contravenţional, dacă au fost epuizate toate măsurile de identificare”, a precizat Eugeniu Onică.

Acesta susţine că MAI a deschis o anchetă internă pentru a stabili legalitatea acţiunilor poliţistului, cât şi implicarea bărbatului în civil care a participat la reţinerea tinerei. Raportul poliţistului care a reţinut tânăra şi plângerea bărbatului căruia i-ar fi fost furată suma de 700 de euro sunt examinate de procurori şi urmează să se decidă dacă va fi sau nu deschisă o anchetă. Fata care a fost reţinută a fost eliberată în aceeaşi zi. 

 

http://info-prim.md