Reprezentanţi ai societăţii civile pledează în favoarea Strategiei de reformare a CCCEC



Cinci organizaţii nonguvernamentale, participante la dezbaterile privind Strategia de reformare a CCCEC, sunt surprinse de declaraţiile prim-ministrului Vlad Filat, care a menţionat că modul în care se doreşte reformarea instituţiei coincide cu viziunea unui partid politic. Organizaţiile sunt de părere că Strategia de reformare este un document bun, care merită atenţie, transmite Info-Prim Neo.

„Credem necesar să le amintim funcţionarilor publici şi demnitarilor de cel mai înalt nivel că un progres rapid în Republica Moldova nu poate fi asigurat atâta timp cât vor exista aceste temeri că instituţiile publice menite să combată fenomene cum este corupţia pot fi pârghii în mâinile clanurilor politice”, a declarat directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Igor Boţan, aluziile sau chiar lucrurile spuse în mod direct, precum că Strategia este foarte asemănătoare cu viziunile promovate de un anumit partid politic, sunt stranii, deoarece denotă că tocmai înalţii funcţionari, care au promovat acum câteva luni ideea de a scoate instituţiile publice de sub influenţa politică, continuă să gândească în aceleaşi clişee.

„Monitorizăm procesul politic în Republica Moldova şi modalităţile prin care Guvernul şi autorităţile din ţara noastră îşi respectă angajamentele pe care le au faţă de cetăţeni şi faţă de instituţiile internaţionale la care Republica Moldova este parte” , a mai spus directorul ADEPT.

ONG-urile care au participat la dezbaterile asupra Strategiei de reformare a CCCEC au ajuns la concluzia că este un document bun, care merită atenţie şi care trebuie îmbunătăţit cu participarea activă a reprezentanţilor societăţii civile, a mass-media.

Maria Badan, consultant al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, a menţionat că societatea civilă îşi doreşte ca Strategia de reformare a CCCEC să fie studiată, să se vină cu anumite opinii şi propuneri, nu însă cu obiecţii.

Cele cinci organizaţii au adoptat o declaraţie de susţinere a Strategiei de reformare a CCCEC. ONG-urile salută determinarea cu care conducerea CCCEC, comunitatea de experţi şi organismele internaţionale întreprind eforturi de reformare în esenţă a principalei instituţii de combatere a corupţiei. Organizaţiile susţin proiectul de reformare pentru transformarea CCCEC într-o instituţie modernă, independentă, eficientă şi de tip european.

Cele cinci organizaţii care s-au pronunţat pentru susţinerea Strategiei de reformare a CCCEC sunt: Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Institutul pentru Drepturile Omului, Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului (CIDO), Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Institutul de Politici Publice (IPP).

 

http://info-prim.md