Centrul CONTACT-Cahul a fost inundat de tineri absolvenţi



Luna iulie numită şi luna lui cuptor pentru marea majoritate este perioada vacanţei la mare, la munte, la tabără sau la bunici, însă pentru absolvenţii instituţiilor educaţionale este perioada cînd trebuie să decidă unde vor merge mai departe la studii pentru a se instrui într-un anumit domeniu şi, ulterior, a se încadra în cîmpul muncii.

În această perioadă sediul Centrului CONTACT-Cahul a fost inundat de tineri absolvenţi, în special, ai ciclului gimnazial, dornici să meargă la instruire profesională şi plini de speranţă că nu vor pierde şansa de a obţine o profesie.

 Este de menţionat faptul că CONTACT-Cahul implementează al patrulea an consecutiv proiectul de instruire profesională a tinerilor dezavantajaţi numit „O şansă pentru fiecare” cu suportul financiar al fundaţiei elveţiene HEKS în Moldova. Pînă la moment, echipa CONTACT-Cahul a discutat cu peste 115 tineri pretendenţi la instruirea profesională de lungă sau de scurtă durată, iar în final au fost selectaţi doar tinerii care au corespuns criteriilor de selectare stabilite de proiect.

O tendinţă nouă în implementarea proiectului este orientare profesională şi înmatricularea tinerilor la cursurile de instruire profesională în cadrul şcolilor profesionale din oraşul Cahul pentru instruirea pe o perioadă de 1-3 ani. O altă componentă delimitată a proiectului este sprijinirea tinerilor care au absolvit anul acesta şcolile internat din oraşul Cahul şi s. Crihana Veche printr-un pachet de servicii care îi va ajuta în integrarea socio-profesională.

Tot în acest an CONTACT-Cahul a început colaborarea cu compania comercială ”LarStil” din or. Cahul în scopul diversificării posibilităţilor de instruire profesională a tinerilor din proiect şi urmărind îmbunătăţirea continuă a calităţii studiilor şi calificării tinerilor absolvenţi. Compania dată deţine frizeria ”Stil” şi o şcoală privată de instruire a persoanelor interesate în obţinerea meseriei de frizer.

La data de 08.09.2011 a avut loc întrunirea beneficiarilor selectaţi pentru cursurile de frizer cu directorul companiei d-na Boitan Larisa la sediul şcolii private unde tinerii au aflat despre specificul studiilor la profesia de frizer, programul de instruire, organizarea orelor practice, condiţii de înmatriculare şi oportunităţi de angajare în cîmpul muncii.

 Apoi în baza unui interviu organizat de echipa CONTACT-Cahul şi administraţia acestei companii au fost selectate 2 persoane, cu o reuşită şcolară înaltă, care s-au dovedit a fi cele mai motivate şi responsabile pentru instruirea şi calificarea lor profesio-nală.

 Aceste persoane se vor instrui din contul companiei fiind susţinute de CONTACT-Cahul cu serviciile suplimentare destinate beneficiarilor de proiect. Încă o persoană a fost înmatriculată la instruire în cadrul companiei ”LarStil” beneficiind de anumite scutiri la taxa de instruire profesională.

La data de 16 septembrie şi 21 septembrie în sala de şedinţe a Camerei de Comerţ şi Industrie Cahul şi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cahul au avut loc şedinţele organizatorice pentru constituirea grupelor care vor merge la instruirea profesională la cursurile de frizer şi bucătari. Colaboratorii proiectului ”O şansă pentru fiecare” şi a AOFM Cahul au explicat tinerilor şi părinţilor/tutorilor despre procesul de instruire profesională, componentele proiectului, facilităţile de care bor beneficia tinerii şi, numai decît, obligaţiile şi responsabilităţile acestora.

Pînă la moment în proiect au fost cuprinşi peste 45 beneficiari care au început sau urmează în timpul apropiat să se lanseze în procesul de formare şi integrare socio-profesională.

Unul din partenerii activi în procesul de selectare a beneficiarilor este Secţia Raională de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei prin asistenţii sociali comunitari, care la mijloc de septembrie şi-au sărbătorit Ziua Profesională.

Pe această cale am vrea să le adresăm cele mai calde şi sincere felicitări cu ocazia zilei profesionale, să le urăm multă sănătate, fericire, răbdare şi toleranţă în munca acestora nobilă şi plină de dificultăţi.