Politicile de tineret în raionul Cahul discutate în cadrul unei mese rotunde




Pe data de  16 septembrie în incinta Consiliului raional Cahul, a avut loc masa rotundă „Politicile de tineret în Raionul Cahul. Probleme și soluții”, organizată de către Asociația Obștească „AXIS” Cahul.

La eveniment au participat tineri activi din raionul Cahul, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de tineret,  reprezentanți ai Consiliului Raional Cahul.

Participanții au pus în dezbatere politicile de tineret implementate în raionul Cahul în ultimii patru ani, problemele de gen economic cu care se confruntă tinerii și nivelul implicării tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local.

Carolina Stuparu, specialist pe tineret în cadrul Centrului tineret și dezvoltare a sportului din raionul Cahul, a prezentat o descriere a principalelor puncte de referință pe care le are Centrul în activitatea sa cu tinerii din raionul Cahul. Astfel accentul se pune pe activități intelectuale, culturale și sportive pentru tineri.

De asemenea Carolina Stuparu a declarat că în majoritatea satelor mari din raion sunt angajate persoane care trebuie să se ocupe de segmentul tineret, însă aceasta nu întotdeauna este așa, și banii alocați din bugetul statului pentru astfel de activități deseori nu sunt utilizați.

Vitalie Hotnogu, Președinte „AXIS”, s-a referit la situația economică cu care se confruntă tinerii din raion și a îndemnat conducerea raionului să pună în discuție crearea unui Business incubator pentru tinerii antreprenori din raion. De asemenea a fost făcută o paralelă între situația economică cu care se confruntă tinerii și asemenea fenomene cum ar fi migrația, criminalitatea și șomajul.

Sergiu Drangoi, unul dintre liderii locali ai Tineretului Democrat, expunându-se cu privire la implicarea tinerilor în procesul decizional a propus revitalizarea activității Consiliului Raional al Tinerilor prin reorganizarea sa.

Această propunere a fost întâlnită cu entuziasm de către participanți, care au propus crearea unui grup de inițiativă pentru a începe lucrul în direcția dată.

Vicepreședintele raionului Cahul, domnul Vladimir Calmîc, prezent la eveniment, a menționat rolul important al tinerilor pentru  societate și a chemat tinerii prezenți, să se implice activ în promovarea intereselor semenilor săi. „Tinerii să își spună cuvântul!” a declarat Vladimir Calmîc cu referire la planificarea acțiunilor din domeniul „tineret” pentru anii următori.

Una dintre problemele enunțate la masa rotundă a fost forma de motivare a tinerilor pentru a se implica în activitățile care se fac pentru ei. Această problemă a stârnit lungi discuții. Ghencea Galina, „AXIS”, a îndemnat : „Să scăpăm de boala aceasta – pe noi nimeni nu ne plătește!”.

Nicolae Dandiș, directorul Centrului „Pro Europa” din Cahul a adus în revistă cauzele care au dus la insuccesul orașului Cahul LA concursul „Capitala tineretului 2011” și a propus să se înceapă pregătirea dosarului pentru „Capitala tineretului 2012” din timp.

Nicolae Dandiș s-a mai referit la strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Cahul care urmează a fi elaborată și că domeniul „tineret” trebuie s fie parte a acestei strategii. Mai mult, este foarte importantă implicarea tinerilor în elaborarea strategiei în ansamblu nu doar pe domeniul său.

Precizăm că această activitate a fost realizată în cadrul proiectului : Monitorizarea postelectorală a aleșilor locali din raionul Cahul, implementat de Asociația Obștească „AXIS” cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova, prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație.  Evenimentul de astăzi fiind primul dintr-un șir de mese rotunde pe diferite teme cu un imens impact social.

  B.P. „AXIS”


Posted: 2011-09-30 10:02:58

Initiative Democratice