ONG se adresează deputaţilor să asigure alegerea preşedintelui în mod direct



Organizaţia neguvernamentală „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice” se adresează parlamentarilor să ia în calcul în cadrul întâlnirilor de partid anunţate câteva variante de deblocare a crizei existente: modificarea articolul 78 din Constituţie pentru alegerea preşedintelui în mod direct, dizolvarea Parlamentului după intrarea în vigoare a modificărilor constituţionale şi organizarea în consecinţă a alegerilor parlamentare şi a preşedintelui Republicii Moldova, transmite Info-Prim Neo. 

Într-un comunicat de presă semnat de către preşedintele ONG-ului, Ion Dron, se menţionează că procedura de alegere a preşedintelui în Parlament a întârziat, iar depăşirea crizei, chiar şi prin consens politic, nu poate fi astăzi decât o soluţie de moment. „Ambiguitatea unor norme constituţionale şi menţinerea art.78 în actuala redacţie, în condiţiile când divizarea politică a societăţii pare să fie de durată, dau temei de a conchide că situaţiile de criză instituţională pot surveni oricând în viitor”, se spune în comunicat. 

Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice notează că mandatul unui şef de stat este de 4 ani, iar mandatul Parlamentului de astăzi este cu mult mai mic. Prin urmare, în condiţiile normelor constituţionale, când şeful statului este în drept să desemneze candidatul la funcţia de prim-ministru şi să dizolve, după caz, Parlamentul, nimic nu poate garanta că deputaţii noului Parlament sau chiar preşedintele nou-ales nu vor fi tentaţi, în funcţie de interesele de partid, să provoace în viitor o nouă criză instituţională sau alte alegeri anticipate, notează Ion Dron. 

„Aceste crize, generate şi de imperfecţiunea legislaţiei pe alocuri, pot fi evitate dacă corpul legislativ va trece astăzi în regim de urgenţă şi prioritar la elaborarea şi adoptarea unui nou mecanism de alegere a şefului statului”, se mai spune în comunicat.

 

Info-Prim Neo