Dezvoltarea capacitatilor ONG locale



Asociaţia Obştească Centrul Pro Comunitate în perioada martie - iulie 2011 implementează proiectul Dezvoltarea capacităților Organizațiilor Societății Civile pentru un Parteneriat Public – Privat de succes destinat reprezentaților ONG locale din Republica Moldova.

Obiectivul principal al proiectului este să contribuie la consolidarea capacităților ONG de a se autofinanța prin promovarea serviciilor de planificare strategică și facilitare comunitară.

În cadrul proiectului au fost instruiți în planificare strategică cîte 2 reprezentanți a 5 ONG din Or. Telenești, s. Lozova, r. Strășeni, s. Bulboaca, r. Anenii Noi, s. Ulmu, r. Ialoveni si s. Ștefănești din r. Florești. Programul de instruire a fost divizat în 2 sesiuni. În cadrul acestor sesiuni participanții s-au familiarizat cu metodologia planificării strategice propuse de formatorii Centrului Pro Comunitate, dar și au avut posibilitatea de a experimenta în practică ceea ce au însușit în cea de a doua sesiune. Astfel, a fost selectată o comunitate (s. Ștefănești, r. Florești) în care participanții au facilitat procesul de elaborare a proiectului planului strategic de dezvoltare socio-economică pentru următorii 5 ani. Activitatea dată a reprezentat un beneficiu atît pentru comunitate cît și pentru participanți. S-au stabilit relații de colaborare între ONG-uri și a fost semnat un acord de colaborare între Primaria și ONG “Sigal” din s. Ștefănești care vor acționa pe viitor ca parteneri în vederea inițierii și implementării activităților de dezvoltare comunitară.

Momentele cele mai importante ale proiectului precum și experiența participanților sunt evidențiate în cadrul unui film care va fi distribuit la final tuturor actorilor implicați în proiect. Filmul este oportun pentru promovarea serviciilor de planificare strategică la nivel local pe întreg teritoriul țării.

 

Acest proiect este posibil graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului AED Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP).

Articol adaugat de: Postu Vitalie