Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Tineri din Europa la studii în liceele din Chişinău



 yfu

Ne-am obişnuit deja cu faptul ca tinerii din ţara noastră să opteze pentru burse de studii în afara hotarelor Republicii Moldova. O fac pentru a obţine noi cunoştinţe, pentru a descoperi locuri şi mentalităţi noi, pentru a avea o diplomă valabilă în mai multe ţări, pentru a călători etc. Dar avem şi noi, în Moldova, tineri din Europa care au venit să înveţe în liceele din capitală. Şi nu regretă alegerea făcută.

Am cunoscut  patru tineri  cu vîrste cuprinse între 16 şi 19 ani, veniţi în ţara noastră prin programul de schimb de tineri YFU (Youth for Understanding). Este vorba de Helena Graf (16 ani,Germania ), Monika Millend (19 ani,Estonia),Tom Loffkmann (18 ani, Germania) şi Luisa Leopold (17 ani,Germania).

 

 

(de la stinga la drepta: Tom, Monika, eu! Luisa, Helena) 

Helena are 16 ani şi a aflat despre acest program la şcoală. Din multitudinea de ţări propuse, a optat pentru Moldova. “Este un stat de care nu prea am auzit multe iar sosirea mea aici chiar a constituit o provocare.” spune tînăra. Este elevă în clasa a X-ea cu profil umanist, la liceul “S. Haret” din capitală.Moldova i se pare o ţară deschisă, ospitalieră. Acelaşi lucru îl spune şi despre familia-gazdă. A avut ocazia să viziteze cîteva localităţi rurale. Viaţa la ţară i se pare liniştită, dar şi mai mult a rămas impresionată cînd a văzut oamenii prăşind în grădină! În timpul liber îi place să citească, să deseneze şi să facă poze.

 Din Estonia în Moldova a venit Monika (19 ani) pentru a studia la liceul "D.Cantemir" din Chişinău dar, nu în ultimul rînd , pentru a descoperi o ţară de care nu prea cunoştea mare lucru. "Iniţial am dorit să aleg Rusia pentru că este mai aproape, dar în final am decis să aleg ceva mai necunoscut, mai departe” spune Monika.Este în clasa a XI-ea, profil real. Îi plac orele de engleză. Familia- gazdă i se pare deosebită. În timpul liber obişnuieşte să facă plimbări cu prietenii sau să meargă la sala de fitness. A vizitat Cetatea Sorocii,  Mănăstirea Rupestră de la Ţipova, Orheiul Vechi etc. Chişinăul i se pare un oraş frumos, verde, doar că pe alocuri împresurat cu gunoi. În rest, viaţa din Moldova i se pare minunată!

 

  Tom are 18 ani şi vine din Germania tot prin programul de schimb YFU. Anterior, familia lui a găzduit un băiat din ţara noastră, iar Tom a decis să vină aici, în Chişinău pentru a afla mai multe lucruri din ţara  “fratelui său adoptiv”! Este elev la liceul “Spiru Haret” din Chişinău. Îi plac orele de geografie, fizică, engleză. Se implică în treburile casnice ale familiei-gazdă.”Sunt nişte oameni drăguţi. Vizionăm împreună televizorul, mai călătorim prin ţară. Am avut ocazia să vizitez un sat din Donduşeni. A fost ceva nou să văd cum trăiesc oamenii de acolo”. Cetatea Sorocii, Orheiul Vechi şi alte monumente istorice au lăsat amintiri frumoase în inima lui Tom, după ce le-a vizitat.

 

Tot din Germania este şi Luisa Leopold (17 ani) . Fire aventuristă, energică, dornică să călătorească şi să descopere lumi noi. Programul YFU i-a oferit această şansă iar ea a profitat de acest moment. Este elevă la liceul “Nicolae Milescu Spătarul” din Chişinău, profil real. “Îmi doream de ceva timp să vizitez alte ţări iar aplicarea la YFU mi s-a părut cea mai bună idee pentru a-mi realize dorinţa.” spune Luisa. Îi place Moldova, dar nu prea este încîntată de cîinii de pe străzi şi... şoferii din microbuze! În rest, speră la o experienţă similară, după ce va termina anul de schimb în Moldova!

 

Ce este YFU?

Este o organizaţie internaţională cu sediul în  SUA şi are ca scop  realizarea unor schimburi culturale cu tinerii din mai multe ţări.  În acelaşi timp, oferă şansa de a  învăţa noi limbi, de a  trăi şi de a socializa cu familia-gazdă, de a cosntrui o personalitate tînără şi dinamică. Despre activitatea YFU Moldova, puteţi afla accesînd site-ul www.yfu.md

 

Iuliana Mămăligă