Caietul de Politici agricole FNPAIA: problemele din sectorul agricol trebuie puse pe masa guvernării



FNPAIA la CriuleniCriuleni a fost următoarea destinație geografică a inițiativei de prezentare și identificare a priorităţilor Caietului de Politici Agricole al Federației Naționale a Patronatului din Agricultură și Industria Alimentară, care se cer a fi soluţionate imediat.

Evenimentul a reunit membrii Asociației Regionale a Producătorilor Agricoli din Criuleni ”Asintprod” și face parte din seria de mese rotunde, organizate de FNPAIA la Căuşeni, Ştefan Vodă, Floreşti, Taraclia, Soroca, Cahul, Hânceşti, Bălţi, Edineţ și Anenii Noi, urmând să se încheie, în această săptămână, la Comrat.

 ”Toate s-au scumpit – semințele, pesticidele, îngrășămintele și motorina și acum nu mai este convenabil să creștem nici grâu”; ”Astăzi unii dintre noi încă mai semănă cu semănători din 1980”; ”În ultima vreme știința nu cunoaşte în vocabularul său cuvântul „agricultură”. Acestea au fost câteva dintre afirmațiile agriculturilor, exprimate vizavi de capitolele din Caietul de Politici Agricole consacrate politicilor de producere și comercializare a produselor agricole, protecția concurenței, tehnologiile performante, inovațiile și știința sau subvenționarea agriculturii.

 Președintele Federației Naționale a Patronatului din Agricultură și Industria Alimentară, Alexandru Slusari, a afirmat, referindu-se la că conținutul Caietului de Politici Agricole FNPAIA, că ”aceste politici trebuie să fie puse pe masa guvernanţilor în regim de prioritate. Acest document exprimă ce vrem să facem în sectorul agricol, ce este posibil și cum să facem. Rămâne acum să ne aşezăm împreună cu guvernanţii pentru a le implementa împreună”.

 Masa rotundă de la Criuleni face parte din intenţia FNPAIA de a identifica setul de priorităţi care reies din Caietul de Politici şi pe care acum producătorii agricoli doresc cu mai mult dinamism să ceară a fi soluţionate.

 Caietul de Politici Agricole FNPAIA poate fi accesat aici: http://www.fnpaia.org/data/files/feb2011/Caiet_de_Politici_FNPAIA_rom.pdf

 

FNPAIA. bd. Ştefan cel Mare 162, Chişinău. MD 2004, Republica Moldova. Tel.: 21.00.85; Fax: 22.82.87, Web: http://www.fnpaia.org