Săptămâna de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin



În perioada 30 mai – 12 iunie 2011, în Republica Moldova, va fi petrecut bisaptaminalul „Anticancer, care are ca scop informarea populatiei despre profilaxia si depistarea precoce a cancerului. Acţiunea este desfăşurată de IMSP Institutul Oncologic în parteneriat cu Ministerul Sanatatii si cu sustinerea Fondului ONU pentru Populaţie în Moldova si a Societatii de Planificare a Familiei din Republica Moldova.

In cadrul bisaptaminalului din acest an in perioada 31 mai – 2 iunie echipa de voluntari formata din educatorii de la egal la egal ai Societatii de Planificare a Familiei din Moldova si membrii Asociatiei Studentilor si Rezidentilor a USMF ,,Nicolae Testemitanu" vor desfasura o activitate de informare despre riscurile şi modalităţile de prevenire a acestei maladii, in rindul studentilor din cadrul Universitatilor din Chisinau si anume: Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu", Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagocica de Stat „Ion Creanga", Academia de Stat Economica din Moldova, Academia de Administrare Publica de pe linga Presedintele Republicii Moldova.

Anual în Europa sunt înregistrate circa 60.000 de femei care dezvoltă cancer de col uterin, jumătate dintre care decedează. Alte 225.000 de femei trăiesc cu această maladie, primind tratament sau nu.

În Republica Moldova în fiecare an sunt depistate peste 300 femei cu cancer de col; în total la evidenţă se află circă 4 mii femei care au făcut cancer de col uterin. Vârsta medie a femeilor afectate este peste 40 de ani, arată date ale Institutului Oncologic din Republica Moldova.

Cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt multiple, iar cele mai răspândite sunt infecţiile cu transmitere sexuală şi anume Virusul papilomei umane (HPV). De la momentul infectării cu acest virus şi până la apariţia simptomelor clinice există o perioadă tranzitorie de cca. 10-15 ani. La momentul actual sunt cunoscute circa 120 tipuri de HPV, iar 19 tipuri sunt cu un potenţial de risc crescut pentru cancerul de col uterin.

Astăzi acest virus poate fi prevenit prin programe de vaccinare, în special la fete tinere care nu au început viaţa sexuală. Ministerul Sănătăţii dispune în prezent de circa 20.000 doze de vaccin HPV „Gardasil" pentru imunizarea a circa 6600 fete cu vârsta de la 9 la 15 ani. Studiile au demonstrat că acest vaccin asigură protecţia în cca. 70% din cazurile de cancer de col uterin. Vaccinul se oferă gratuit la Centrele Medicilor de Familie.

În paralel cu programele de vaccinare, experţii recomandă tuturor femeilor să efectueze în scop de profilaxie o dată in 2 ani screening-ul la HPV (testul Papanicolau), care presupune examinarea citologică prin intermediul colectării frotiului de pe colul uterin. Acest examen poate fi efectuat gratuit la Centrul Medicilor de Familie, în cabinetul de examinări ginecologice profilactice sau cabinetul medicului ginecolog.

Săptămâna de informare împotriva cancerului de col uterin este lansată la iniţiativa Asociaţiei Europene de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), la care a aderat şi Republica Moldova în 2009. Statutul de membru al acestei Asociaţii oferă Republicii Moldova posibilitatea de a beneficia de suport pentru informarea populaţiei, instruirea specialiştilor de profil şi introducerea la scară naţională a vaccinurilor HPV.