Curtea de Apel a interzis postului Moldova 1 să pună pe post un film despre minorităţile sexuale



 Preşedintele Consiliului de Observatori, Eugeniu Râbca, consideră ca fiind o imixtiune în politica editorială a companiei publice „Teleradio Moldova” (TRM) demersul anumitor grupuri sociale de nedifuzare a filmului „Drepturile omului pe ecran: drepturile minorităţilor sexuale”. „Nedifuzarea acestui film ar însemna cedarea în faţa presiunilor parvenite”, a declarat Eugeniu Râbca pentru Info-Prim Neo. 

Filmul urma să fie pus pe post pe 18 mai. Curtea de Apel Chişinău a emis, însă, o încheiere prin care a interzis difuzarea acestuia. Încheierea poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie. 

„Filmul trebuie să fie difuzat pentru că priveşte anumite grupuri ale societăţii noastre. Conform legii, suntem obligaţi să reflectăm realităţile aşa cum sunt ele. Este un film realizat în vederea promovării libertăţii de exprimare, libertăţilor în domeniul conştiinţei, convingerilor religioase”, a menţionat preşedintele CO. 

Filmul a fost realizat în cadrul unui parteneriat între Agenţia Media Sud-Est din Germania, Comitetul pentru Libertatea Presei şi asociaţia obştească Generaţia Tinerilor. Împotriva difuzării lui la „Moldova 1”se pronunţă asociaţia obştească „Pentru Familie”. ONG-ul a organizat anterior şi un protest în faţa TRM, spunând că acest film sfidează moralitatea şi încalcă flagrant legislaţia Republicii Moldova.

 

sursa: www.info-prim.md