Un nou proiect pentru elevii din Raionul Căuşeni



La 28 aprilie curent Centrul pentru Asistenţă şi Dezvoltare a Businessului Mic, împreună cu alte organizaţii ne guvernamentale din Moldova, a semnat cu Departamentul de Stat al Statelor Unite un acord de grant în valoare de 10,812.00 Dolari SUA pentru a susţine implementarea unui nou Proiect: „Dezvoltarea capacităţilor de Lider şi Antreprenor la tinerii din Raionul Căuşeni”.

Durata Proiectului este de cinci luni, începând cu luna mai 2011. Scopul principal al Proiectului este de a identifica elevii din clasele liceale care doresc sa-şi aprofundeze cunoştinţele şi să-şi dezvolte anumite capacităţi care le-ar permite să devină în viitorul nu prea îndepărtat antreprenori şi lideri de succes.

Acest scop va fi atins prin următoarele activităţi principale:

  • Prezentarea Proiectului în toate liceele din Raionul Căuşeni şi informarea Managementului acestor licee despre beneficiile şi impactul activităţilor din cadrul Proiectului asupra carierelor profesioniste ale multor elevi din localităţile respective.
  • Organizarea şi desfăşurarea în cadrul seriilor de odihnă a elevilor la Tabăra „Ghiocel” din Raionul Căuşeni a trei Scoli de vară cu genericul „Antreprenoriatul sau Micul Business – temelia principală a unei Democraţii reale”.

Şcoala de vară va funcţiona timp de şase zile pe parcursul fiecărei serii. În total vor fi organizate trei Şcoli de vară. La fiecare Şcoală vor participa 48 de elevi din clasele X-XII, ceea ce presupune câte 3 elevi din fiecare liceu în fiecare serie. Propunerea candidaţilor pentru a participa la Şcoala de vară va veni de la Managementul fiecărui liceu şi se va atrage o deosebită atenţie elevilor din familiile social vulnerabile care, la dorinţa acestora, vor fi înscrişi în mod prioritar.

Programul de lucru al Şcolilor de vară presupune un ciclu de prezentări teoretice, seminare şi discuţii la următoarele teme:

  • Creativitatea – factorul de succes în orice activitate umană.
  • Managementul timpului şi Planificarea Carierei.
  • Managementul proiectelor.
  • Bazele antreprenoriatului.

Acestea se vor desfăşura pe parcursul a trei ore academice în prima jumătate a zilelor de lucru ale Şcolii. În a doua jumătate, timp de patru ore academice, elevii vor participa la un exerciţiu practic de simulare a activităţii de antreprenor şi lider al unei mici afaceri. Exerciţiul se va desfăşura în formă de concurs între echipele din diferite licee.

În sfârşit, dar nu în ultimul rând, Proiectul presupune pregătirea şi tipărirea unei broşuri ce va conţine materialele Şcolii de vară şi va fi distribuită tuturor liceelor ca material didactic suplimentar pentru profesorii care predau cursul „Educaţia Civică”.

 

Tatiana Dormenco,

Coordonator de Proiect

Articol adaugat de: Tatiana Dormenco