Hai sa facem ONG-uri



“Eu când o să fiu mare vreau să fiu coordonator de proiect sau program officer sau şi una şi alta. Vreau să am mai multe markere colorate, foi şi flipcharturi. ONG-ul meu va avea muulte departamente cu câte măcar un om, uneori acelaşi om să fie în câteva departamente, să nu fie supărare. Departamentele vor avea denumiri sofisticate: sustenabilitate, maintenabilitate şi alte cuvinte în engleză. Deşi nu neapărat englezisme, merge şi vreo limbă asiatică, pentru unicitate.

Organizaţia mea neaparat va avea stilouri, mape, carnețele mari, mici și mijlocii, agende, tea cups, sacoșe și, desigur, tricouri cu logoul imprimat pe ele.

ONG-ul nostru va face multe traininguri despre cum să faci training ca cei care participă la training să facă training. Asta va atrage mulți voluntari dornici să discute despre: follow-ups, multitasking, goals, și mainstreaming.

Vom scrie proiecte ca să ne vină cât mai multe granturi, dar ca să ne vină granturile, va trebui să începem să facem ceva cu impact social, de exemplu: vom curăța un parc.

Pentru aceasta vom face deseori ședinte în care vom discuta cel mai corect aproach de a organiza această curățenie, vom face un project plan, fiecăruia din departament i se vor asigna multe responsabilități.

Departamentul de Finance se va ocupa cu strângerea de fonduri pentru mănuși, sacoșe, pahare de unică folosință pentru coffee breakuri și alte resurse vitale pentru proiect.

Departamentul de PR  va organiza informarea maselor: vom scrie cu cretă pe asfalt, vom cânta despre curățenie, vom tipări câteva mii de foi volante colorate pe care le vom distribui cu ajutorul rețelei  de voluntari și vom face conferințe de presă pentru sensibilizarea opiniei publice.

Iar cetățenii care nu vor participa la curățenie sunt niște pasivi din punct de vedere social, din această cauză noul ONG cu portofoliul împrospătat va organiza noi și noi proiecte, care vor avea ca scop educarea spiritului civic în cetățeni și corectarea acestora.

PS: Înainte, când copiii aveau vise sănătoase, era mai bine.

PPS: Anul trecut am participat la curăţirea parcului de la Valea Trandafirilor cu colegii de la serviciu, nu am idee cine a organizat totul pentru că încă nimeni nu și-a asumat meritele într-o conferință de presă.

Articol adaugat de: Mariana Ciobanu