JURNALISTII DIN MOLDOVA NU RESPECTA PREZUMTIA DE NEVINOVATIE CAND SCRIU DESPRE TRAFIC



O monitorizare efectuata de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) in mass-media nationale arata ca publicatia €žTimpul de dimineata" reflecta cel mai des subiectul traficului de fiinte umane si prevenirea acestui fenomen, informeaza Agentia DECA-press.

Consultantul superior al CIJ, Natalia Angheli-Zaicenco, a mentionat ca in 23 luni de monitorizare, ziarul nominalizat a reflectat cu regularitate aspecte ale traficului de fiinte umane, numarul materialelor relevante osciland intre trei si 13 materiale pe luna. In acest sens, €žTimpul" este urmat de publicatiile €žMoldavskie Vedomosti" si €žMoldova Suverana", care au publicat lunar intre doua si noua articole.

Potrivit sursei citate, in materialele scrise, jurnalistii au o tendinta generala de a nu respecta prezumtia de nevinovatie, identifica victimele cu date complete, violand dreptul acestora la viata privata, multe articole sunt prost documentate, iar unele contin contradictii juridice.

Pe durata efectuarii studiului, in publicatiile monitorizate au fost publicate 256 articole la tema traficul de fiinte umane si prevenirea acestui fenomen.

Au fost monitorizate ziarele €žSaptamana", €žJurnal de Chisinau", €žTimpul", €žMoldova Suverana", €žNovoe Vremea", €žMoldavskie Vedemosti", si €žNezavisimaia Moldova".

Studiul a fost efectuat de CIJ in colaborare cu Winrock International.

Sursa: DECA-press