Joe Biden la Chişinău. Cutremurul din Japonia



Un mare eveniment a marcat astăzi Europa, în general, şi Republica Moldova, în special - vizita vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, la Chişinău. Cred că, în perspectivă, ar trebui să ne dea de gândit această vizită, întrucât vicepreşedintele american putea să ignore inteligent … Continue reading

Un mare eveniment a marcat astăzi Europa, în general, şi Republica Moldova, în special - vizita vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, la Chişinău. Cred că, în perspectivă, ar trebui să ne dea de gândit această vizită, întrucât vicepreşedintele american putea să ignore inteligent invitaţia în capitala de pe Bâc a premierului moldovean Vlad Filat. Biden m-a impresionat. Ascultându-i discursul, am înţeles cât de departe sunt mulţi politicieni autohtoni de realităţile şi provocările lumii noi. Bănuiesc că, pe tot parcursul vizitei înaltului oficial, unii granguri ai politicii moldoveneşti au stat ca ţistarii în vizuinile lor şi, poate, au avut un pic de răgaz să se privească dintr-o parte, ca într-o oglindă deformată, să vadă cât de anacronice le sunt ideile, pe care, probabil, nici ei nu le iau aproape de inimă, dar le propagă, cu ajutorul presei, în interese numai de ei ştiute. Am mai văzut că Biden este un orator foarte bun, capabil să-ţi câştige încrederea. Biden mi s-a părut un om simplu, dar atât de mare. Aş fi mândru să am un adevărat preşedinte, ca Joe Biden.
Un alt mare eveniment, dar, din păcate, îngrozitor, a marcat azi întreaga planetă. E vorba de cutremurul din Japonia, care a provocat atâtea pagube materiale şi morale statului insular. Ţara Soarelui Răsare, mai cu seamă în partea de nord-est, a fost lovită şi de un violent tsunami, provocat de seismul de 8,9 grade pe Richter, care pur şi simplu a ras de pe suprafaţa pământului case, maşini, oameni. Filmările live transmise din Japonia au zguduit azi întreaga planetă. Desigur, acest cataclism al naturii care a lovit astăzi Japonia este încă o lecţie dură pe care umanitatea trebuie s-o înţeleagă şi s-o trateze cu maximă seriozitate. E timpul ca oamenii, extrem de neputincioşi în faţa capriciilor naturii, să se gândească că ei înşişi sunt complici ai schibărilor radicale ce, cu o frecvenţă îngrijorătoare, se produc pe faţa pământului.


Posted: 2011-03-11 18:58:33

Blog | Ion Uruşciuc