Schimbul educaţional de experienţă între Consiliile de Tineret din Moldova, Suedia şi România



În perioada 27 februarie - 3 martie 2011, Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor din municipiul Chişinău a fost gazda unui schimb educaţional între Consiliile de Tineret din Borlange (Suedia) şi Iaşi (România).

Tinerii au participat la un program intercativ de educaţie interculturală. Schimbul educaţional a început prin descoperirea Chişinăului în seara zilei de duminică, Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor pregătind un program complex pentru a prezenta oaspeţilor oraşul în lumina nopţii.

Grupul a vizitata Piaţa Mării Adunări Naţionale, Scuarul Catedralei Mitropolitane, Parcul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Scuarul Europei, Aleea clasicilor şi Monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Deşi afară era ger şi -15 grade, tinerii s-au încins într-o horă a comunicării, stabilind din prima zi, prietenii de durată.

alt

alt

alt

altZiua a doua a fost marcată cu un program special, de dimeneaţă tinerii au beneficiat de vizite turistice la Muzeul Naţional de Istorie al Moldovei şi au făcut un tur cu autocarul în Chişinăul istoric, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, străzile Bucureşti, 31 august 1989 şi Veronica Micle, descoperind clădiri istorice, parte componentă a patromoniului municipal şi naţional dar şi clădiri administrative ale Republicii Moldova.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Componenta educaţională din programul celei de-a doua zile a reprezintat-o vizita în cadrul Liceului Teoretic "Mihai Viteazul" din capitală, tinerii din Borlange şi Iaşi au asistat la o lecţie a claselor cu profil, fiind vorba despre ora Arta Teatrală în clasa a VI-a, profesor-actriţă Claudia Pătrânac-Caranfil.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=2nHvJ_kqxhw&w=480&h=390]

Administraţia Liceului Teoretic "Mihai Viteazul", pe lângă activitatea educaţională a invitat oaspeţii la un spectacol artistic al elevilor din clasele cu profil: teatral, coral, coreografic întitulat "Mărţişor"

alt

alt

alt

alt

După programul festiv, colegii din Consiliul Tinerilor din Borlange au realizat prezentări ale activităţilor pe care le desfăşoară, oferind detalii despre componenţa Consiliului Tinerilor din Borlange şi proiectele demarate.

Adam, Linda, Linnea, Viktoria şi Kim, au împărtăşit experienţa sa din cadrul proiectelor comunitare pe care le desfăşoară în cadrul Borlange Energi, organizaţia patron a Consiliului. Pe lângă aceste au fost oferite experienţa şcolilor suedeze în sortarea selectivă a gunoiului, un aspect care a intrigat tinerii prezenţi, dat fiind faptul că în colaborare cu colegii din Suedia, CLCT Chişinău a demarat Proiectul EcoWaste: Think.Act.Recycle , activitate pilot în 10 licee din capitală privind sortarea selectivă a gunoiului.

De asemenea activiştii din Suedia au împărtăşit cu colegii din Chişinău şi Iaşi experienţa jocurilor comunitare interactive sau întreceri şcolare cu conţinut educativ, modalitate de implicare a tinerilor în activităţi extraşcolare, tematica concursurilor fiind variată, începând cu schimbări climaterice şi finisând cu tineri în afaceri.

Aspectul tinerilor ce îşi deschid o afacere a fost abordat de Julia Tollin, coordonatorul grupului din Suedia, care a specificat că în Suedia este o tradiţie în sistemul educaţional de desfăşurare a activităţilor de Tânăr întreprinzător, iar acest concept este pe larg susţinut de autorităţi pentru dezvoltarea capacităţii tinerilor în domeniul de afaceri şi implicare a tinerilor în economie.

alt

alt

alt

alt

La finalul vizitei în Liceul Teoretic "Mihai Viteazul", delegaţiile au fost invitate la un prânz festiv în Casa Mare a Liceului, unde au putut servi bucate preparate de cantina instituţiei şi au putut vizualiza expoziţia de Mărţişoare create de elevii claselor cu profil tehnologic. Pe lângă pauza de prânz, tinerii au cântat "Mulţi ani trăiască" şi "Happy Birthday" colegului din Suedia - Adam, care a împlinit 18 ani în Moldova şi care a gustat din tradiţia urechilor roşii de ziua sa şi desigur tradiţionalele urări de bine.

alt

alt

alt

După vizita de la LT "Mihai Viteazul", grupul s-a deplasat la întâlnirea cu ONG-ul "Junior Achievements" , în incita Casei Cunoştinţelor a Primăriei municipiului Chişinău, în discuţia cu reprezentaţii acestei companii, tinerii au aflat despre oportunităţile care le rulează organizaţia şi programele pe care le oferă pentru tineri. Reprezentanţii companiei au specificat că compania lucrează în Republica Moldova din anul 1998, şi a reuşit să atingă un target de 130 000 tineri implicaţi în programele ce vizează toate treptele de şcolarizare: primară, gimnazială şi liceală. A fost specificat totodată că tinerii trebuie să beneficieze de discipline economice în cadrul cursurilor şcolare. Dna Alla Apopei, inspector şcolar pentru educaţie formală şi informală în cadrul Inspectoratului Judeţean Iaşi a specificat, că în România în urma modificării Legii Învăţământului naţional se tinde spre oferirea unor conţinute şcolare în care elevul să fie în drept să-şi formeze grila de studiu, pe lângă disciplinile obligatorii iar prioritare se oferă cursurilor economice.

alt

Un eveniment plin de responsabilitate pentru delegaţii a fost vizita în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova şi întâlnirea cu Dl. Ion Cebanu, ministrul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova şi Dl. Ion Donea, şef Secţia Programe pentru Tineret a MTS.

Ministrul a expus tinerilor activitatea MTS şi priorităţile pe care le are, printre care a fost evidenţiat promovarea sportivilor moldoveni la diverse turnee naţionale şi internaţionale, promovarea sportului de mase, precum şi consolidarea politicilor de tineret şi cooperarea cu ONG-urile pentru fortificarea acestui sector. Dl. Cebanu, a evidenţiat că important este cooperarea cu partnerii străini, în acest context a menţionat Domnia sa, că a efectuat întâlniri cu Excelenţa sa, Dna Ingrid Tersman, ambasador al Regatului Suedia în Republica Moldova pentru a discuta despre politicile de tineret în Moldova şi experienţa Suediei. De asemenea, dl. ministru a avut întrevederi cu omologul său român, dl. Dan Funeriu, iar cooperarea moldo-română este una prioritară pentru agenda ministerului.

La rândul său, Dl. Ion Donea, a menţionat că de la constituirea ministerului acum un an, MTS, a organizat Program de Granturi mici pentru ONG-uri, Consilii locale sau grupuri de iniţiativă, pentru a încuraja iniţiative ale tinerilor. Suplimentar MTS a organizat campania de informare "Tinerii sunt o resursă", pentru a spori participarea tinerilor în activităţile comunităţilor.

În cadrul discuţiilor cu tinerii prezenţi, la întrebare "Cât de importantă este cooperarea consiliilor de tineret la nivel internaţional", ministrul Tineretului şi Sportului a evidenţiat, că "este crucială această colaborare, pentru că, experienţa asimilată de ambele părţi contribuie la îmbunătăţirea activităţilor tinerilor, căci legile sunt ceva sec, dar astfel de întâlniri pe care la organizaţi, vă unesc şi vă fac să vă inspiraţi spre noi realizări în comunitatea voastră"

După discuţie, tinerii au mulţumit domnului ministru pentru că şi-a găsit timp în agenda personală pentru a se întâlni cu ei şi au făcut o poză de grup în holul ministerului.

alt

(va urma)