„Monitorizarea locurilor de detenţie - parte a unui proces democratic ”



Acum cîteva zile, la 18  februarie, în incinta Consiliului Raional Cahul şi-a desfăşurat lucrările  o „masă rotundă” în cadrul căreia au fost luate în dezbatere ”Exigenţele către Comisia de monitorizare a locurilor de detenţie din rl. Cahul”. Participanţii la acest eveniment reprezentanţi ai APL, Procuraturii, Comisariatului de poliţie, Penitenciarului nr. 5 Cahul, Biroul de  probaţiune, Centrului pentru drepturile omului, membrii comisiei locale de monitorizare a locurilor de detenţie  şi ai societăţii civile  − au evidenţiat mai multe deficienţe în stabilierea mecanismului  de funcţionare al Comisiei locale de monitorizare a locurilor de detenţie, rolul instituţiilor ce asigură detenţia persoanelor în buna funcţionare a acesteia,  necesitatea asigurării transparenţei, vizibilităţii şi utilitatea activităţii CLM Cahul.

În cadrul activităţii dl. Schin Igor – preşedintele CLM Cahul, Jurist CMF Cahul a menţionat: “cu aportul Consiliului Raional Cahul, a avut loc prima şedinţă de constituire a CLM Cahul în cadrul acesteia  a fost ales preşedintele comisiei şi secretarul acesteia”. La momentul actual se lucrează la elaborarea programului trimestrial de activitate şi conform acestuia se vor desfăşura vizite de monitorizare în instituţiile ce asigură detenţa persoanelor în rl. Cahul. Astfel monitorizarea din partea societăţii civile trebuie privită ca o parte a unui proces democratic.

Acest eveniment a fost organizat de Centrul de Justiţie Comunitară Cahul în colaborare cu Consiliul Raional Cahul în cadrul proiectului „Mobilizarea societăţii civile întru asigurarea funcţionalităţii comisiilor locale de monitorizare a locurilor de detenţie” cu suportul financiar al Organizaţia Interbisericească pentru Dezvoltare în Cooperare, Olanda ICCO şi Institutul de Reforme Penale (IRP).

Date de contact:  Bagrin Svetlana, director CJC Cahul, tel.0(299)93836 cjc_cahul@yahoo.comwww.irp.md