Implicarea femeilor în procesul decizional la nivel local



La 29 ianuarie, în Raionul Călăraşi satul Sadova s-a desfăşurat seminarul de instruire şi informare pentru femei cu genericul: „Implicarea femeilor în procesul decizional la nivel local.” Trainingul face parte din proiectul „Noi posibilităţi pentru femeile din Moldova, cointeresate în susţinerea Democraţiei şi a Păcii” finanţat de Ambasada Statelor Unite în cadrul Programului de „Granturi mici pentru susţinerea iniţiativelor democravice” şi implementat de Uniunea Presei de Afaceri din Moldova. Moderatoarea acestui seminar a fost Lilia Levco, consilier local în Comuna Tuzara, care dupa ce a prezentat în powerpoint date statisvice a trecut la dezbaterea unui studiu de caz.

Femeile au fost divizate în patru grupuri, a fost dat un exemplu după care femeile au discutat situaţia reală de azi şi au menţionat care sunt soluţiile pentru rezolvarea problemei date. “Trăim într-o lume a bărbaţilor. Bărbaţii consideră că sunt mai capabili să conducă decît femeile. Iar 64,8 % din femei consideră că barbaţii sunt interesaţi ca femeile să nu intre în concurenţă cu ei” s-a menţionat în timpul dezbaterilor. Pe parcursul seminarului au fost folosite tehnici de joc îmbinate cu partea practică.

La seminar au participat 20 de femei de diferite vîrste, reprezentînd diverse grupuri de interese. A fost prezent şi primarul satului Sadova, domnul Aghenie Tudor, care a venit cu un cuvînt de încurajare pentru femei de a se implica mult mai activ în viaţa comunităţii. Femeile au fost informate despre legislaţia în vigoare ce asigură egalitatea gender, li s-au prezentat date statisvice despre implicarea femeilor în procesul decizional la nivel local, naţional şi internaţional. Activismul femeilor se manifestă prin dorinţa puternică ale acestora de a se implica în activităţi locale, de a schimba mersul lucrurilor în comunitatea ce o reprezintă.

Fiecare femeie conştientizează dificultatea de a se promova în „lumea bărbaţilor”, dar simultan manifestă o dorinţă puternică de a demonstra că pot face schimbarea, că pot fi lideri şi că pot conduce, acest lucru a fost ca un fir roşu menţionat la evaluarea seminarului. Lipsa surselor de informare la nivel local, treburile casnice şi alte împovărări duc femeia departe de procesul decizional. Scopul de bază al seminarului a fost anume distrugerea mitului tradiţionalist şi a stereotipului că femeia trebuie să fie casnică şi să-şi urmeze bărbatul. Este impouvant ca aceste tipuri de activităţi să se desfăşoare mult mai frecvent în localităţile din Republica Moldova.