Voluntarii MdM - activi şi în timpul vacanţei!



Schimb_de_exp_Varvareuca

Voluntariatul în zilele noastre presupune responsabilitate, creativitate, activism. Toate aceste calităţi le posedă şi voluntarii de la organizaţia Medecins du Monde (MdM), care în timpul vacanţei de vară au beneficiat de un schimb de experienţă cu voluntarii italieni, de la organizaţia Regina Pacis. Voluntarii din Italia au fost în satul Vărvărăuca, raionul Floreşti, pentru a lucra cu copii din sat timp de 2 saptămîni, ceea ce ei fac în fiecare an.

Într-o zi de august, dis-de-dimineaţă am pornit spre Varvareuca. Am ajuns la ora cînd voluntarii italieni făceau gimnastică cu copii în curtea şcolii. Atmosfera era foarte plăcută. Pe lîngă faptul că copii dansau atît de bine ca şi dascălii săi, ei mai şi vorbeau puţină italiană, uşurînd astfel munca oaspeţilor italieni. De la început s-ar fi părut că neposedarea limbii ar fi o barieră considerabilă, dar datorită competenţei voluntarilor de a intra în rolul copiilor, tinerii învăţăcei erau foarte deschişi, veseli şi dornici de a învăţa lucruri interesante. Noi la rîndul nostru, ne-am încadrat foarte repede în acest colectiv şi împreună cu copii am participat la competiţii. În prima zi am fost încadraţi în echipe şi în calitate de cercetători am pornit prin tot satul să căutăm piesele de schimb ale unui automobil improvizat. A fost un joc care a creat buna dispoziţie, distracţia cu copii şi comunicarea cu noi oameni de o cultură diferită. Aceasta a meritat chiar şi oboseala pe care am simţit-o odată ajunşi acasă.

A doua zi, pe acelaşi val de curiozitate, am început să aflăm tot mai mult despre noii noştri prieteni, toţi fiind originari din faimoasa Verona. Am participat la diferite competiţii şi ne-am testat creativitatea la diferite ateliere distractive, împreună cu copii din sat. Printre cei circa 20 de voluntari italieni, erau puţini care vorbeau engleza, de aceea de la început ne-a fost dificil, dar între timp am realizat că ne înţelegem chiar dacă fiecare vorbea în limba sa. Acest fapt ne-a făcut să ne dăm seama că totuşi fiind de o cultură şi vîrstă diferită, ne uneşte dorinţa de a preda copiii ceva util.

Cunoştinţelor acumulate cu succes timp de doar două zile, cum ar fi jocuri, dansuri, şi glume, sunt permanent implementate cu o deosebită plăcere în diferite activităţi, promovate de către voluntarii MdM. Astfel, la data de 12 septembrie, anul curent, împreună cu voluntarii altor organizaţii din Bălţi, în cadrul Forumul Municipal de Tineret, sub ritmurile de Waka Waka şi Juca Jue – dansurile aflate de la voluntarii italieni – am învăţat tinerii din municipiului Bălţi să se distreze, demonstrîndu-le astfel că prezenţa lor contează şi că ei pot contribui la îmbunătăţirea societăţii contemporane. Acest schimb de experienţă ne-a mai făcut să înţelegem că drumul care ne-a adus spre organizaţia Medecins du Monde, este unul corect. Tot ce am realizat de pînă acum: noi cunoştinţe, capacitatea de a comunica cu oameni diferiţi, etc, ne-au format ca personalităţi responsabile şi dornice da a munci şi mai mult într-o atmosferă de echipă.

 

Bejenaru Ana

Voluntară Médecins du Monde,

Elevă cl. XII-a al L.T. „Ion Creangă” din Bălţi

 

Médecins du Monde (MdM) este o organizaţie umanitară internaţională care activează în nordul Moldovei în domeniul prevenirii traficului de fiinţe umane şi facilitează accesul victimelor la obţinerea ajutorului psiho-social şi medical. Organizaţia Médecins du Monde este prezentă în Moldova din 2005. Pentru mai multe informaţii contactaţi-ne la (231) 27523, sau prin Email: prevcom.balti.mdmmoldova@gmail.com