Avertizare
  • Joomla\CMS\Cache\Storage\FileStorage::_deleteFolder JFolder: :delete: Nu s-a putut șterge directorul. Cale: /home/civicpor/public_html/cache/mod_menu

“Copiii şi părinţii – la egal! Secretul unei familii fericite!”




Dezvoltarea armonioasă a rela ţiilor dintre copii şi părinţi reprezintă una dintre cele mai importante premise pentru dezvoltarea normală şi adecvată a fiecărui copil. Din aceste considerente, Asociaţia Obştească “Femeia Modernă” a organizat trainingul “Copiii şi părinţii la egal” în cadrul Centrului Educaţional pentru Tineri din satul Neculaieuca, cu participarea celor 30 de tineri-membri ai centrului, a părinţilor acestora, a avocatului parlamentar pentru protecţia drepturilor copiilor- Tamara Plămădeală, a primarului satului Neculaieuca – Claudia Bejenaru şi a altor reprezentanţi ai comunităţii.Într-o atmosferă de sărbătoare, ambele părţi, atît părinţii, cît şi copiii au participat la activităţi de formare menite să faciliteze comunicarea lor prin identificarea de probleme şi găsirea de soluţii.

Startul trainigului a fost dat de “îmbrăţişările fierbinţi”, care au “spart gheaţa”, facilitînd astfel comunicarea şi manifestarea degajată şi relaxată a fiecărui participant. Minutele de reflecţie oferite participanţilor pentru a expune, în baza propriei experienţe, a manifestărilor comportamentale inadecvate exercitate faţă de părinţi/copii, au scos la iveală nenumărate probleme. Printre cele mai frecvente, putem menţiona: neascultarea reciprocă, lipsa respectului, ostilitatea exprimată verbal, cît şi prin gesturi şi priviri, jignirile, agresiunea fizică.

În urma discuţilor în grup, ambele părţi au ajuns la concluzia că conflictele care apar au o soluţionare extrem de simplă, atunci cînd au loc:

  • Discutii pe un ton calm, coborît.
  • Disponibilitate din partea ambilor pentru compromis.
  • Evitarea apelativelor jignitoare.

Avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copiilor, Tamara Plămădeală,  a menţionat că ”sunt extrem de binevenite asemenea activităţi ce favorizează dezvoltarea pe un făgaş bun a relaţiilor dintre copii şi părinţi, iar iniţiativa creării unor asemenea centre ar trebui susţinută în fiecare localitate.”

Directorul A.O. “Femeia Modernă”, Nina Ungureanu a accentuat că “fiecare copil trebuie ghidat într-o directie care să-l ajute in viitor, iar aceasta direcţie nu poate fi oferită decît de parinţi. Indiferent de atitudinea adoptata in educatia copiilor, parintii trebuie sa fie constienti de rolul lor decisiv in viata de familie”.

De asemenea, particpanţii s-au implicat şi în cadrul campaniei “Cel mai frumos cuvînt din limba română”, ca în rezultat să constate că printre favorite s-au plasat cuvintele : “mama”, “pace”, “ţară”, “doină”, “dor”.

Trainingul “Copiii şi părinţii-la egal!” reprezintă o parte componentă a cursurilor de formare organizate în cadrul proiectului “O nouă şansă pentru viaţă” implementat de către A.O. “Femeia Modernă” cu suportul Ambasadei S.U.A. din Republica Moldova.



Posted: 2010-09-03 07:39:38

Blog | Iniţiative Democratice