Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011 se lansează acum şi în Moldova



610.000 Euro şi peste 1.600 km pe bicicletă pentru a promova Integrarea Socială!

Chişinău, 1 Septembrie 2010 -- Acestea sunt “ingredientele” celei de-a treia ediţii a Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială. 610.000 Euro este valoarea totală a premiilor în bani care vor fi oferite proiectelor de integrare socială inovatoare şi eficiente din cele 12 ţări participante. Pentru a arăta că fiecare dintre noi poate produce o schimbare, o echipă a Fundaţiei ERSTE va străbate pe bicicletă o distanţă de peste 1.600 km, trecând prin 6 ţări şi făcând opriri în 10 oraşe.

Fundaţia ERSTE deschide pe data de 1 Septembrie 2010 perioada de înscrieri pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011. Patru noi ţări pot participa la această ediţie: Ungaria, Cehia, Slovacia şi Moldova, alături de celelalte opt deja participante la ediţiile anterioare.

Premiul pentru Integrare Socială este acordat la fiecare doi ani, încă din 2007, şi are ca obiectiv încurajarea dezvoltării societăţilor civile din ţările Europei centrale şi de sud-est. De asemenea, Premiul doreşte să aducă recunoaştere publică proiectelor de integrare socială care produc o schimbare în bine în regiunea menţionată mai sus.

Termenul limită pentru trimiterea aplicatiilor este 30 noiembrie 2010. Premiul se adreseaza organizatiilor non-profit, administraţiilor publice, membrilor societatii civile, comunităţilor religioase, iniţiativelor private sau reprezentanţilor media din următoarele ţări: Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Tu ce ai schimba?

Echipa Fundaţiei ERSTE va arăta cum orice persoană îşi poate atinge obiectivele dacă îşi doreşte cu adevărat. Doi membri ai echipei Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Sociala vor demara un tur pe bicicletă, călătorind în 6 din ţările participante pentru a discuta despre integrare sociala cu organizaţiile neguvernamentale locale şi cu reprezentanţii media şi a-i încuraja să se înscrie în competiţie. Aceştia vor pleca din Viena pe 8 octombrie şi vor străbate timp de 2 săptămâni Europa centrală şi de sud-est, făcând opriri în 10 oraşe de pe traseu: Bratislava, Pecs, Osijek, Vukovar, Brcko, Belgrad, Pancevo, Timişoara, Szeged şi Budapesta.

“Orice persoană poate produce o schimbare pentru mai bine, şi chiar o singură acţiune poate avea rezultate, mai mici sau mai mari. Acest lucru a fost deja demonstrat de câştigătorii primelor două ediţii ale Premiului pentru Integrare Socială. Secretul succesului constă în angajament, de aceea întrebarea pe care vrem să o ridicăm este « Tu ce ai schimba? »“ spune Boris Marte, membru al Consiliului de Conducere al Fundaţiei ERSTE. ”Fundaţia ERSTE doreşte să contribuie la dezvoltarea societăţilor care încurajează participarea egală a tuturor cetăţenilor săi şi în care oamenii sunt gata să-şi asume responsabilităţi şi să acţioneze pentru binele comun. Fiecare dintre noi trebuie să-şi aducă propria contribuţie la binele comun şi aceasta este atitudinea pe care Premiul pentru Integrare Socială 2011 doreşte să o susţină şi să o promoveze” a mai adăugat el.

Întrucât Premiul de anul acesta se adresează unui număr mai mare de participanţi comparativ cu ediţiile precedente, va creşte şi numărul premiilor oferite. La această ediţie, 30 de organizaţii se vor alătura numărului de proiecte de bune practici, aflat în continuă creştere, şi vor fi invitate pe scenă în cadrul Ceremoniei de Premiere care va avea loc în Budapesta, în iunie 2011. Proiectele câştigătoare vor fi selecţionate şi verificate de un juriu format din 20 de personalităţi marcante, experţi de seamă în zonele de integrare socială, societate civică, politică şi media din regiune.

“Premiul capătă amploare de la o ediţie la alta, numărul ţărilor participante crescând de la patru, în primul an, până la douăsprezece, în 2010/2011. Entuziasmul participanţilor şi implicarea lor extraordinară au fost factorii care ne-au încurajat să extindem acest proiect pentru a ne adresa unui număr mai mare de organizaţii şi a recompensa mai multe proiecte care susţin integrarea socială. Încercăm să producem o schimbare prin consolidarea societăţilor civile din aceste ţări. Dorim să deschidem un dialog şi să creăm oportunităţi pentru organizaţiile neguvernamentale, pentru ca acestea să-şi atingă obiectivele şi să contribuie la dezvoltarea unor societăţi mai bune şi mai inclusive” a declarat  Dejan Petrovic, Project Manager al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială.

Suportul financiar oferit câştigătorilor pentru angajamentul constant în procesul de dezvoltare socială este doar unul din beneficiile acestui premiu. În plus, toate cele 100 de proiecte finaliste vor primi recunoaştere regională pentru eforturile depuse prin promovare media asigurată de consultanţi de relaţii publice profesionişti, timp de doi ani după ceremonia de premiere din 2011, acţiune finanţată de Fundaţia ERSTE. De asemenea, toate proiectele finaliste vor fi fi incluse într-un set de proiecte cu cele mai bune practici şi vor fi postate pe website-ul Reţelei de Integrare Socială a Fundaţiei ERSTE: www.socialintegration.org/network.

Mai multe detalii despre Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială şi despre procesul de înscriere sunt disponibile aici: www.integrationaward.org.

Contact:

Fundaţia ERSTE Foundation, Departamentul Comunicare:

Maribel Königer - Tel. +43 50100 15453, E-mail: maribel.koeniger@erstestiftung.org

Andreea Gurau – Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Tudor Ştefan - Mob. 069143488, E-mail: tustefan@gmail.com

Fundaţia ERSTE

Fundaţia ERSTE îşi desfăşoară activitatea în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est unde, împreună cu partenerii săi, implementează numeroase proiecte pentru binele public. Fundaţia ERSTE este succesorul legal al primei Bănci de Economii Austriece, “Erste oesterreichische Spar-Casse”, cu o tradiţie de peste 190 de ani, şi este acţionarul majoritar al Grupului Erste. Cele două misiuni ale sale provin din această veche tradiţie: Fundaţia ERSTE asigură viitorul Grupului Erste ca şi companie independentă, şi reinvesteşte profitul în activităţi pentru binele public. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm accesaţi: www.erstestiftung.org