Şcoala de vară pentru copiii din Şcoala de tip internat din or. Făleşti



SDC13997Médecins du Monde consideră că copiii instituţionalizaţi fac parte din categoria de risc de a nimeri în trafic de fiinţe umane, de aceea a apărut ideea de a promova seminarii informative pe problema traficului în instituţiile rezidenţiale. Discipolii acestor instituţii, care rămîn să-şi petreacă vara acolo, sunt acei care au statut de orfan sau au părinţii plecaţi la muncă peste hotare, care nu au familie sau rude ce ar putea să aibă grijă de ei cel puţin în timpul verii. Puţini dintre ei pot profita de odihnă la o tabără şi cel mai des îşi petrec timpul liber în monotonie, avînd nevoie de informare şi atenţie.

În perioada 19 - 26 iulie 2010 voluntarii asociaţiei Médecins du Monde (MdM) au realizat o şcoală de vară pentru copiii din Şcoala de tip internat din Făleşti, în cadrul căreia 43 copii au fost informaţi despre fenomenul traficului de fiinţe umane, migraţiei ilegale şi exploatării copilului prin muncă în Moldova. Această şcoală de vară face parte din iniţiativele de vară pe care Médecins du Monde le implementează în instituţiile de tip rezidenţial, prima fiind organizat în iulie 2009 în Gimnaziul – Internat Văscăuţi din r. Floreşti, iar următoarea şcoală din proiectul pentru 2010 este planificată să aibă loc la Şcoala-internat auxiliară din s. Mărculeşti, r. Floreşti..

Scopul esenţial al acestor şcoli de vară este ca beneficiarii acestora să capete cunoştinţe care le-ar permite să se protejeze de trafic de fiinţe umane, dar şi să refere cazuri de trafic de persoane la Médecins du Monde pentru asistenţă. Pe lîngă tematica traficului copiii au fost informaţi şi despre alte subiecte, ce au legătură directă cu problema dată, cum ar fi HIV/SIDA şi dependenţa de drog. Informarea pe aceste teme s-a realizat în parteneriat cu voluntarii Asociaţiei „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” din Bălţi. Iar pentru a diminua efectele nefaste ale mediului în care sunt plasaţi aceşti copii (lipsa de afecţiune părintească, izolare socială, insuficienţa de cunoştinţe pentru a se descurca în viaţă etc.), voluntarii asociaţiei Médecins du Monde s-au oferit de asemenea să formeze deprinderi de viaţă la aceşti copii. Au fost organizate diverse ateliere creative pentru copii şi activităţi distractive, ceea ce a favorizat formarea unei echipe de lucru prietenoase.

Participarea în calitate de formator în cadrul şcolilor de vară de acest fel presupune acumulare de experienţă în domeniul socio-uman, dar şi experienţă de viaţă. Voluntarii – educatori afirmă că, după o perioadă de timp petrecută cu aceşti copii, au simţit o schimbare în propriul sistem de valori, au început să perceapă lumea într-un alt mod, adică prin prisma necesităţilor acelei persoane care are nevoie de tine, au devenit mai sensibili la problemele altora şi mai receptivi. Rezultatele frumoase obţinute, şi anume formarea unei echipe prietenoase de copii şi voluntari, şi realizarea cu succes a sesiunilor informative planificate, ne permit să credem că activităţile organizate de Médecins du Monde sunt binevenite atît pentru prevenirea traficului de fiinţe umane, cît şi pentru dezvoltarea potenţialului creativ şi afirmarea acestuia la copii.

 

Olga Ivasiuc

Coordonatorul Voluntarilor, Médecins du Monde

 

Médecins du Monde (MdM) este o organizaţie umanitară internaţională care activează în nordul Moldovei în domeniul prevenirii traficului de fiinţe umane şi facilitează accesul victimelor la obţinerea ajutorului psiho-social şi medical. Organizaţia Médecins du Monde este prezentă în Moldova din 2005. Pentru mai multe informaţii contactaţi-ne la (231) 27523, sau prin Email: prevcom.balti.mdmmoldova@gmail.com