Un proiect ce a demonstrat încă o dată că există solidaritate feminină



Pe 23 august, într-o atmosferă caldă şi prietenoasă, în incinta unui restaurant din Ungheni, 25 de doamne de diverse vîrste, viziuni politice şi domenii de activitate s-au adunat împreună, pentru a face totalurile unui proiect de care au beneficiat din plin.

Timp de zece luni, AO „Pro Femeia” din Ungheni a implementat proiectul „Şcoala democraţiei pentru femei”, finanţat de către Ambasada SUA în Republica Moldova.

„Acest proiect ne-a demonstrat încă o dată că există solidaritate feminină, deşi mulţi încă o pun sub semnul întrebării”, a subliniat Victoria Bernic, managerul acestui proiect. Reprezentante a diverse formaţiuni politice, doamnele respective au avut posibilitatea să asculte cursuri interesante şi utile privind managementul politic, finanţele publice, discursul politic etc.

„Este important că v-aţi întîlnit, că aţi discutat foarte liber despre ceea ce se întîmplă în societatea noastră, în politica noastră”, a subliniat Svetlana Ciobanu, consultant, timp de opt ani, într-un alt proiect destinat femeilor, cu titlul: „Femeile pot reuşi”. Dînsa, fiind totodată, şi consilier raional, a menţionat că vede în rîndurile absolventelor Şcolii democraţiei pentru femei foarte multe doamne care ar merita să se afle printre consilierii raionali, printre consilierii locali, printre primari.

La aceeaşi festivitate a fost lansat şi „Ghidul  Şcolii democraţiei pentru femei”. Este de fapt, un ghid-blocnotes, care cuprinde o sinteză a celor învăţate pe parcursul implementării proiectului. Paginile curate, lăsate pentru notiţe, sugerează ideea că totdeauna există loc pentru instruire, pentru autoinstruire.

„Sperăm că acest ghid va fi de folos atît celor ce au participat la cursurile organizate în cadrul poriectului „Şcoala democraţiei pentru femei”, cît şi celor care îşi propun de acum înainte să înveţe regulile de bază ale unie democraţii veritabile”, se arată în prefaţa Ghidului respectiv.

Victoria Bernic a menţionat că, deşi proiectul s-a încheiat, Şcoala democraţiei pentru femei va continua. Vor avea loc întruniri, la care se vor pune în discuţie cele mai arzătoare subiecte. S-a propus de asemenea să fie organizată o întîlnire a preşedintelor organizaţiilor de femei ale formaţiunilor politice din Ungheni, pentru a stabili o colaborare şi conlucrare eficientă în rezolvarea numeroaselor probleme cu care se confruntă societatea.

AO „Pro Femeia”, în parteneriat cu „Expresul de Ungheni”, a înmînat diplome de excelenţă, pentru promovarea democraţiei, unor doamne active, care pot servi drept model pentru oricine doreşte să se implice şi să reuşească.

 

Lucia Bacalu

 

http://initiativedemocratice.wordpress.com