Profesorii din Orhei şi Făleşti contribuie la implementarea Planului Naţional de Protec. a Copiilor



18 august 2010

PROFESORII DIN ORHEI ŞI FĂLEŞTI CONTRIBUIE LA IMPLEMENTAREA PLANULUI NAŢIONAL DE PROTECŢIE A COPIILOR SINGURI ACASĂ

52 de cadre didactice din raioanele Orhei şi Făleşti îşi dezvoltă capacităţile de a ajuta copiii rămaşi fără îngrijire părintească în urma migraţiei şi familiile acestora, în cadrul unui proiect implementat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) în colaborare cu Institutul Ekvilib din Slovenia şi cu suportul financiar al Guvernului Republicii Slovenia.

Activităţile proiectului prevăd seminare de instruire pentru diriginţi, psihologi şcolari şi coordonatori ai activităţilor extraşcolare pentru ca aceştia să ofere sprijinul necesar familiilor afectate de migraţie, prin dezvoltarea rezilienţei copiilor şi suport emoţional, dar şi prin comunicarea cu părinţii şi persoanele în grija cărora se află copiii. Ghiduri metodologice pentru profesionişti şi materiale informative pentru copii, părinţi şi îngrijitori vor fi distribuite în special în comunităţile implicate în proiect. Printre acestea – cartea pentru părinţi „Copilul meu singur acasă” şi cartea de buzunar pentru copii „Singur acasă”.

În perioada 9-14 august 2010, 52 de profesori, desemnaţi de Direcţiile generale învăţământ, tineret şi sport din raioanele Orhei şi Făleşti, au participat la atelierul de lucru „Activităţi de susţinere a copiilor rămaşi fără îngrijire părintească în urma migraţiei”. Subiectele discutate au inclus: consecinţele migraţiei părinţilor asupra dezvoltării psiho-sociale a copiilor, rolul actorilor comunitari în sprijinirea familiilor afectate de migraţie, activităţi specifice dezvoltate în cadrul şcolii pentru includerea socială a copiilor migranţilor.

Proiectul descris contribuie la Planul naţional de acţiuni cu privire la protecţia copiilor rămaşi fără îngrijirea părinţilor, pentru anii 2010-2011, aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 450 din 2 iunie 2010.

Astfel, cadrele didactice din Orhei şi Făleşti se alătură la iniţiativa Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), care desfăşoară, începând cu 2007, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, acţiuni similare în alte opt raioane: Anenii Noi, Călăraşi, Cimişlia, Hânceşti, Leova, Rezina, Străşeni şi Teleneşti.

Cartea pentru părinţi „Copilul meu singur acasă” şi cartea de buzunar pentru copii „Singur acasă” pot fi descărcate de la adresele:
http://www.childrights.md/files/publications/copilul_meu_singur_acasa.pdf  
http://www.childrights.md/files/publications/singur_acasa.pdf  

Acestea, dar şi alte resurse pot fi găsite la adresa:
Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Str. Eugen Coca 15, MD-2008, Chişinău
Tel.: 71 65 98, 74 78 13, 74 46 00
Web: http://www.childrights.md/