Tinerii, chemaţi să se implice mai activ în elaborarea politicilor care-i vizează



Ministerul Tineretului şi Sportului lansează un program de acţiuni dedicate Anului Internaţional al Tineretului, cu genericul: „Anul nostru – Vocea noastră”. Programul este gândit până în prima jumătate a anului 2011, timp în care tinerii vor elabora programe, politici şi vor participa la numeroase concursuri, transmite Info-Prim Neo. 

Viceministrul tineretului şi sportului, Oleg Ţulea, a menţionat joi, 12 august, la o conferinţă de presă că accent special se va pune pe Săptămâna Participării Active a Tineretului, 10-17 noiembrie, când va avea loc şi decernarea Premiilor de Stat pentru Tineret. În acest an, pe lângă tradiţionalele distincţii, în premieră vor fi premiaţi şi doi tineri activi din cadrul organizaţiilor nonguvernamentale sau a unor grupuri de iniţiativă. 

Este anunţat şi un nou concurs – „Capitala Tineretului din Republica Moldova”. Localitatea care va prezenta cel mai bun plan de acţiuni pentru tineri va fi desemnat Capitala Tineretului. 

Coordonatorul rezident ONU în Moldova, Kaarina Immonen, a menţionat că implicarea tinerilor în diverse activităţi este foarte importantă pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare şi pentru succesul unei ţări, iar ONU desfăşoară multiple activităţi de susţinere a acestor iniţiative în cadrul reţelor locale şi regionale. 

Preşedintele Consiliului Naţional al Tinerilor din Moldova (CNTM), Sandu Coica a menţionat că tinerii nu trebuie doar să fie beneficiari, ci şi să participe la etapa de planificare, de proiectare a diferitor acţiuni, pentru că numai ei sunt cei care pot spune ce-şi doresc. „Doar aşa vom avea o dezvoltarea reală a politicilor de tineret la nivel de ţară şi doar în acest mod vocea tinerilor va fi auzită”, a spus preşedintele CNTM. 

Secretarul Coaliţiei Voluntarilor, Eduard Mihalaş, a menţionat că ar fi oportun ca Parlamentul să stabilească un mecanism clar de implementare a Legii voluntariatului. „Ne dorim ca în acest an Legea voluntariatului, adoptată recent de Parlament, să aibă un mecanism clar de implementare şi sperăm ca la începutul anului 2011 să avem deja unul”, a spus Eduard Mihalaş. 

În septembrie va fi anunţată şi o campanie de informare: „Tinerii sunt o resursă”, după care va urma un Forum Naţional al Tinerilor din Republica Moldova pentru sporirea nivelului de comunicare între tineri. La începutul anului viitor se va implementa un program de creare a locurilor de stagiu pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ cu scopul de a-i încuraja pe tineri să revină în ţară. Iar în mai 2011 va avea loc o instruire eco-turistică internaţională.

 

Info-Prim Neo