Școala de vară la Centrul Hippocrates



Este binecunoscut faptul, că fiecare 10 ani, volumul de cunoștințe medicale se dublează.  Pentru a fi în pas cu ştiinţa medicală modernă, dar şi pentru a introduce în practica autohtonă noi metode de reabilitare funcţională a copiilor cu dizabilităţi, Centrul Hippocrates are în planul său de activităţi perfecţionarea continuă a colaboratorilor.

Vara, cînd mulţi copii sînt în vacanţă, este timpul cel mai potrivit pentru a studia, cerceta şi completa cunoştinţele teoretice şi practice ale colaboratorilor Centrului.

Astfel, în cadrul practicii pentru Diploma Universitară în Infirmitatea Motorie Cerebrală (IMC) şi Polihandicap, medicul Diana Covalciuc a vizitat cîteva Centre din Franţa, specializate în acordarea serviciilor de reeducare copiilor cu IMC şi polihandicap.

La Centrul pentru copii cu polihandicap ARPEGE, or. Clichy-la-Garenne, sub egida profesorului Michel Le Métayer, au fost însuşite metode de reeducare funcţională a tulburărilor buco-faciale şi de deglutiţie.

Asistînd la consultaţiile oferite de către Dr. Véronique Leroy Malherbe, Centrul de reeducare pentru copii Anthony,  a devenit posibilă cunoaşterea unor noi metode de evaluare a praxiilor la copiii de vîrstă fragedă.

La Spitalul Naţional Saint-Maurice, medicul neurolog Véronique Quentin şi medicul specialist în   medicină fizică, şi reeducare Michel Thetio, au contribuit la însușirea unor noi metode de evaluare  funcţională a copiilor cu paralizie cerebrală.

La Spitalul de Reeducare a Fundaţiei Ellen Poidatz, suburbia Parisului,  cu îndrumarea Dr. Najib Khoury, au fost învăţate noi tehnologii din domeniul ortopediei şi ortezării pentru copiii cu IMC şi polihandicap.

O altă formă de perfecţionare a cadrelor sînt seminarele organizate de Centrul Hippocrates. În lunile iunie şi iulie 2010 au avut loc 2 seminare cu participarea specialiştilor din diferite țări.

Astfel, în iunie, Centrul a fost vizitat de către specialistul kinetoterapeut Renate Hallet, Marea Britanie, care a donat materiale ortopedice şi a asistat specialiştii Centrului pe parcursul a 2 zile, completînd abilităţile de utilizare a ortezelor de către micii pacienți.

Mai mulţi ani la rînd, Centrul Hippocrates găzduieşte echipa de specialişti Medical Teams International, Seattle, SUA.

De această dată, la sugestia  noastră, au fost aprofundate cunoştinţele teoretico-practice în metodele de reeducare functională prin ameliorarea controlului motor.  Aceasta a fost posibil graţie D-nei Nancy Hilton, fizioterapeut, PhD, SUA, care s-a aflat cîteva zile la Centru. Cu această ocazie a fost organizat şi un seminar-laborator, în cadrul căruia au fost confecţionate manual 5 tălpiţe ortopedice individuale. Seminarul s-a desfăşurat în cabinetul de kinetoterapie al Centrului Hippocrates, care activează al 4-lea an în cadrul complexului  curativ-pedagogic Orfeu.

Totodată, specialiştii Medical Teams International şi-au împărtăşit vasta lor experienţă în domeniul activităților de reeducare și adaptare a echipamentului în colectivele educaționale, care au inclus copii cu dizabilități.

 

http://www.chcmoldova.md