CENTRUL CONTACT VA FACILITA ORGANIZAREA PROCESULUI CONSULTATIV PENTRU ELABORAREA PROPUNERII DE TARA



Centrul CONTACT, in colaborare cu Echipa de Asistenta COMPACT si cu sprijinul Fundatiei Soros-Moldova, va facilita organizarea Procesului Consultativ pentru elaborarea Propunerii Republicii Moldova pentru Programul de asistenta completa (COMPACT), in cadrul initiativei Corporatia Provocarile Mileniului. Republica Moldova elaboreaza acest program cu scopul de a elimina constringerile critice in dezvoltarea sa economica.

Conform cerintelor Corporatiei Provocarile Mileniului, primul pas in elaborarea propunerii consta in efectuarea Analizei Constringerilor in dezvoltarea economica si Analizei Sectoriale a economiei tarii. Scopul analizei constringerilor consta in identificarea barierelor majore, ce impiedica investitiile private (locale si straine), inlaturarea carora ar genera cresterea economica, ar spori veniturile si ar reduce saracia.

Propunerea Moldovei pentru Programul COMPACT va trebui sa prezinte o strategie clara de reducere a saraciei si promovare a cresterii economice, care urmeaza sa fie elaborata printr-un proces participativ, astfel incit sa intruchipeze obiectivele prioritare ale intregii populatii si nu doar ale unui minister sau ramuri.

In acest sens, la nivel regional vor fi organizate 17 intilniri, de tipul discutiilor publice, care se vor axa pe prezentarea componentelor identificate pentru programul COMPACT si argumentarea selectarii acestora, cu scopul de a fi confirmate si /sau de a obtine reactii la problemele, obstacolele si oportunitatile identificate, colectarea la nivel local sau sectorial a informatiei necesare pentru definitivarea elementelor tehnice ale propunerii.

Intrunirile se vor desfasura in orasele Chisinau, Cahul, Balti, Comrat, Ungheni, Edinet, Stefan Voda, Floresti, Orhei, Hincesti si Straseni. Prima intilnire se va desfasura la Balti, pe 6 iulie 2007. La fiecare reuniune de acest fel se planifica participarea a circa 100 de persoane - reprezentanti ai sectorului privat, societatii civile si autoritatilor publice locale. Participantii isi vor putea expune opiniile privind obstacolele majore in dezvoltarea afacerilor, inclusiv efectuarea investitiilor, sa mentioneze alte obstacole existente, in viziunea lor, sa identifice potentialele solutii si sa propuna idei noi pentru program.

Toate activitatile vor fi realizate in strinsa colaborare cu Echipa de Asistenta COMPACT si reprezentantii din cadrul administratiei publice locale desemnati sa coordoneze procesul consultativ.

Programul Compact al Corporatiei Provocarile Mileniului este un program inovator de asistenta al Guvernului SUA, care prevede acordarea sprijinului financiar tarilor cu scopul reducerii saraciei prin asigurarea cresterii economice. Tarile eligibile sint selectate conform celor 16 indicatori ce determina nivelul de performanta al tarii in domeniul bunei guvernari, investitiilor in capitalul uman, incurajarea libertatii economice etc.

Republica Moldova a devenit eligibila pentru fondurile depline ale Corporatiei Provocarile Mileniului in urma deciziei aprobate de catre Consiliul de Directori la 8 noiembrie 2006. In contextul elaborarii propunerii de tara Republica Moldova urmeaza sa realizeze un sir de activitati, care vor fi conduce la semnarea programului Compact cu Corporatia.

Pentru informatii suplimentare, contactati:

Echipa de Asistenta COMPACT
Piata Marii Adunari Nationale, 1, oficiu 546
MD-2033, Chisinau, Republica Moldova,
tel: (+ 373 22) 250 204; 250 380,
Valentina Badrajan, conducatorul Echipei de Elaborare a Programului COMPACT
e-mail: valentina.badrajan@gov.md
Site-ul Corporatiei Provocarile Mileniului: http://www.mcc.gov/

Centrul "CONTACT"
Mihai Godea
e-mail: mgodea@contact.md
Serghei Neicovcen
e-mail: sneicov@contact.md
Tel. : (+ 373 22) 23-39-47, 23-39-48

Sursa: Buletinul CONTACT nr. 224